søndag, juli 06, 2008

Norvald Yri om misjon og Guds ord





Til sommerens lektyre hører en murstein av en bok av forskeren, bibeloversetteren og misjonæren Norvald Yri: Til jordens ender. Boken er på hele 670 sider og tar for seg den kristne misjon siden starten. Jeg har så vidt tatt fatt på den, og det er tydelig at Yri kan sitt fag. Han har da også doktorgrad i misjonsteologi fra Fuller Theological Seminary, USA. Ved Fjellhaug skoler har han også de siste årene arbeidet med sentrale emner innen bibelvitenskap og misjonsforskning. Men Norvald Yri er ikke bare teoretiker. Ved selv å tjene som misjonær i blant annet Tanzania har han skaffet seg førstehånds erfaring fra misjonsfeltet, noe som gir det han skriver ekstra stor tyngde. Men Yri roter seg ikke bok i faget, han skriver lett forståelig og boken er forbilledlig når det gjelder å fremstille ting enkelt, samtidig som han bevarer den faglige tyngden. Norvald Yri har en stor målgruppe: alt fra den som ikke har noen bakgrunnskunnskap i Bibelen, til den lærde professor.

Nå er ikke denne artikkelen ment å være en bokanmeldelse - jeg har jo ennå ikke lest den. Jeg får eventuelt komme tilbake til det, blant annet skal det bli interessant å se hvordan han behandler reformasjonens radikale grupper. Mange av disse var jo i aller høyeste grad misjonsbevegelser. En rask titt på de sidene hvor Yri skriver om reformasjonen kan tyde på at han ikke nevner dem. Det er dessverre ikke uvanlig at de blir stemoderlig behandlet, for ikke å si neglisjert. En nylig utkommet bok som omhandler forfølgelsen av de kristne gjennom tidene nevner dem så vidt jeg kan se ikke med et eneste ord! Enda tusenvis av dem mistet livet på grunn av grusom forfølgelse fra såvel Romerkirken, den lutherske og den reformerte.

Men la oss nå bli i denne tidsepoken en bitteliten tid: Norvald Yri beskriver reformasjonen som en "Jesusvekkelse". Det synes jeg er en god beskrivelse. Gjenerobringen av evangeliet førte til en helt ny driv for misjon og evangelisering. Nå ble lekfolket mobilisert. De reformatoriske prinsipper som la vekt på Skriften alene, på Kristus alene til frelse, på nåden alene og troen alene, var ikke minst knyttet til forståelsen av "det alminnelige prestedømme". Den åndelige revolusjonen dette medførte kan vanskelig beskrives fullt ut. Dette forløste noe som igjen gjorde det mulig å nå de store skarene med evangeliet. Det skal bli spennende å slå følge med Norvald Yri denne sommeren. Jeg har mye å takke ham for, blant annet hans store bidrag i oversettelsen av Bibelen Guds ord som ved siden av oversettelsen til Norsk Bibel er blitt min Bibel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar