mandag, juli 13, 2009

Wolfgang Sumann: En moderne anabaptist og radikal Jesus-etterfølger, del 1





Fra mine venner i den anabaptisiske kommuniteten Rocky Cape Christian Community i Australia, og deres leder Peter Hoover, har jeg nylig fått en epost hvor han forteller om sitt møte med Wolfgang Sumann (det lille bildet). Nå er dette en parentes, men Wolfgang Sumann hører med blant de mennonitene som var på besøk i Mjøsdistriktet for noen år siden for å se på mulighetene for å danne en kommunitet her i vårt distrikt. Wolfgang Sumann var sammen med en gruppe som kom til Mjøsdistriktet før gruppen med mennoniter som vi er blitt kjent med.

Peter Hoover forteller at han ble kjent med Wolfgang Sumann i Sør-Tyrol i forbindelse med en reise Hoover var på i dette området. Wolfgang Sumann er født i Dudeldorf i Eifel, Rheinland-Pfalz, tre måneder før den tyske invasjonen i Polen i 1939. Han bodde sammen med åtte ulike familier under krigen. Hans far, Frantz Sumann, ble innrullert i hæren da krigen brøt ut fordi han var så høy. Men Frantz var ikke særlig ivrig etter å bli kalt ut i det militære. Han var motstander av slik ondskap og for å unnslippe tok han kalde dusjer til han pådro seg lungebetennelse, og måtte sendes hjem.

Frantz Sumann ble et forbilde for sønnen i såmåte, men ikke han alene. Etter at krigen var over, bygde amerikanerne opp baser på begge sider av Dudeldorf, i Bitburg og Spangdahlem, og Wolfgangs søster Elisabeth, giftet seg med en amerikansk tjenestemann, Dale Harris. Han var medlem av Plymouth Brethren, og tilkjennegav en sterk tro på Kristus. Likevel - det å tjene i det militære synes ikke å være noe problem for ham.

Wolfgang Sumann var skoleflink, fikk gode karakterer og ble mekanisk ingeniør. Han giftet seg, fikk fire barn og bosatte seg i et stort hus og bygget opp en solid forretning som kjøreskolelærer.

I 1971 skjer det noe med ham, som skulle endre hans liv radikalt. I Koblenz etter å ha søkt lenge etter meningen med livet, møter Wolfgang Sumann Jesus. Møtet er så radikalt at ingenting annet betyr noe for ham. Han vender seg bort fra verden, og vil følge Jesus i en radikal etterfølgelse. I byen Bükendorf møter han en liten gruppe mennoniter, og i Neuwied en enda større gruppe. Disse var for det meste flyktninger fra Øst-Europa. Hos dem fant han ikke bare fellesskap, men stiftet også bekjentskap med anabaptismen og den tidlige kristne kirken.

(fortsettes)

Billedtekst: Wolfgang Sumann, Oswald Bogstaller og Gary Wurtz (Elmendorf kommuniteten), i Untersteinerhof i Puster dalen, Italy, November, 2002.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar