onsdag, februar 16, 2011

87 prosent foretrekker en tradisjonell gudstjeneste fremfor en som er moderne i formen

En svært oppsiktsvekkende undersøkelse om hvordan folk kommer til tro, og hva slags gudstjenesteform de foretrekker, ble fremlagt på en konferanse i Tyskland nylig.

Hvordan kan vi snakke om troen på en slik måte at det beveger mennesker?

Dette spørsmålet opptok mesteparten av tiden på en konferanse som ble arrangert for kort tid siden av misjonsavdelingen til Den tyske føderasjonen av Evangeliske frikirker i Schmitten-Dorfweil, som ligger i nærheten av Frankfurt Main.

Misjonsdirektør Christoph Stiba fortalte konferansedeltagerne at hans inntrykk etter å ha besøkt mange tyske menigheter, var at få synes det var lett å tale med andre om sin tro.

Jürgen Wurth (bildet), formann for Den Evangeliske Allianse i Tyskland og direktør for den tyske avdelingen av Trans World Radio, sa i sin hilsningstale til konferansedeltagerne at "kommunikasjon fungerer bare når den andre personen føler seg respektert og elsket". Wurth sa videre:

"Det hellige kan bare uttrykkes på en begrenset måte gjennom vårt språk. Beskriv ikke din verden som perfekt overfor ikke-kristne. Det er uansett ikke sant. Vi har ikke løst verdens problemer. Tal heller med ikke-kristne åpent og ærlig om dine bekymringer og dine spørsmål."

På konferansen ble det også gjengitt en oppsiktsvekkende undersøkelse.

Undersøkelsen, som er gjennomført av det teologiske seminaret ved Universitetet i Griefswald, viser at det kan ta opptil 12 år for en voksen person å bli en kristen fra han eller henne mottar de første impulsene. Noe annet som er oppsiktsvekkende er også at hele 87 prosent av de som går i kirken foretrekker en tradisjonell gudstjeneste fremfor en som er mer moderne i formen.

4 kommentarer:

  1. Dette er var jo positivt, jeg gått lei det og gå på sirkus`for lenge siden....

    MVH
    Geir Johnsen

    SvarSlett
  2. Anonym8:58 p.m.

    Spennende og sentralt emne for konferansen; "Hvordan kan vi snakke om troen på en slik måte at det beveger mennesker?". Kanskje vi burde slappe litt mer av og overlate mer til Den Hellige Ånd? Og spennende resultater! De andre punktene synes jeg var vel så interessante som overskriften!

    Det er bekymringsverdig at "få synes det var lett å tale med andre om sin tro." Men ikke overraskende. Frimodigheten har vanskelige vekstvilkår i A4-samfunn hvor oppriktig kristne tanker nesten er tabu!

    "Beskriv ikke din verden som perfekt overfor ikke-kristne." Kristne skal i mange menigheter og sammenhenger være så innmari perfekte og/eller de "dumme" spørsmålene har ingen plass. Det gjelder både overfor ikke-kristne og kristne.

    Tror nok bruk av såkalte "celler" kunne ha løsnet på mye her; aktiv bruk av små diskusjons-/bibelgrupper i menighetene.

    Og Alphakurs anbefales! :)

    Hilsen
    Thomas i S.

    SvarSlett
  3. Grunnen til at 87 % av de som går på gudstjeneste i kirken foretrekker en tradisjonell gudstjeneste, kan jo være så enkelt som at de som ikke foretrekker tradisjonelle gudstjenester enten går i andre typer menigheter, eller ikke går i det hele tatt.

    Det er jo etterhvert et betydelig mangfold i uttrykksformene i tyske menigheter. Selv besøker jeg jevnlig menigheter som nok ikke har gudstjenester som defineres som tradisjonelle.

    Med andre ord er dette like oppsiktsvekkende som at de fleste tilskuere på fotballkamper faktisk liker å se på fotballkamper.

    SvarSlett
  4. Slik jeg leser undersøkelsen handler dette om voksne mennesker som kommer til tro, og blant disse er det altså 87 prosent som foretrekker en tradisjonell gudstjeneste fremfor å gå i en menighet med mer moderne former.

    Dette er oppsiktsvekkende, også fordi det er annerledes enn det enkelte synes å tro og som mener at den tradisjonelle gudstjenesten har utspilt sin rolle. Jeg tror flere er på let etter noe som er annerledes, og mange "moderne" gudstjenester med sine scener og lys minner mer om det livet de har levd på fest i sus og dus. Når de så søker Gud leter de etter noe som minner om hellighet. Kanskje også stillheten kirkerommet innbyr til er tiltrekkende. Og kanskje er det for vanskelig og klamt å møtes i et privar hjem?

    SvarSlett