I morgen er det 100 år siden det britiske passasjerskipet Titanic forliste på sin jomfrutur mellom Southampton og New York 15. april 1912. Skipet 'som ikke kunne synke' traff et isfjell og sank. Forliset, hvor mellom 1 350 og 1 512 personer omkom, og bare 705 overlevde, er en av de største og mest kjente maritime katastrofer i fredstid. Det korrekte tallet på antall omkomne er aldri fastslått. Rederiet (White star Line/Cunard) oppga ett tall, Handelsdepartementet et annet, og granskingskommisjonen et tredje. En av de som var ombord var Annie Clemmer Funk (bildet), en anabaptistisk misjonær i India. Da hun hørte at hennes mor var blitt syk i Pennsylvania, pakket hun raskt kofferten sin og tok et tog til Bombay. Herfra gikk reisen med båt til England, hvor hun fikk vite at det var kullstreik og hennes planlagte båtreise til USA var utsatt.
Men Annie Clemmer Funk hadde det travelt. Hun måtte komme seg til USA så fort som mulig, og betalte for en billett med Titanic, som etter planen skulle reise to dager senere. Tre dager senere feiret hun sin 38'de fødselsdag ombord.
Annie Clemmer Funk kom fra det sørøstlige Pennsylvania. Hun var den første kvinnlige mennonitiske misjonæren som tjenestegjorde i India. Før hun reiste dit studerte hun til å bli lærer ved West Chester State Normal School, som senere skulle bli West Chester University. Som misjonær ble hun trenet ved D.L. Moody’s Northfield (Mass.) Seminary for Ladies.
I følge en artikkel i Mennonite Weekly Review, fra 26. desember 1985, som omhandler hennes liv, hadde Annie Clemmer Funk ved en anledning skrevet:
'For flere år siden gav jeg et løfte til Herren om at hvis det åpnet seg for å reise til et fremmed land, ville jeg gjøre min plikt'.
Etter å ha hørt om behovet for kvinnelige misjonærer i India bestemte hun seg så for å reise dit. Annie Clemmer Funk kom til Janjgir, India, i 1906. Her arbeidet hun for General Conference Mennonite Church. Da var hun 32 år gammel. Det var alt annet enn en lett oppgave. I India møtte hun sult, en kolera og spedalsk-epidemi, og ekstrem varme. Men Annie Clemmer Funk startet arbeidet med iver. De som kjente henne sa at hun 'aldri ville ha tenkt på seg selv som en viktig person, men som en som var trofast'. I 1908 startet hun en skole for jenter, som senere skulle få navnet Funk Memorial Girls School.
Det er ikke mye vi vet om oppholdet til Annie Clemmer Funk ombord på Titanic. Men historien forteller at hun hadde klart å komme seg ombord i en av livbåtene, da hun så en kvinne med et barn som trengte plassen. Så Annie Clemmer Funk gav fra seg sin plass i livbåten med ordene: 'Jeg finner meg en plass et annet sted'.
Slik skulle det ikke gå. Annie Clemmer Funk var blant de mange som mistet sitt liv, men i døden hadde hun sørget for å redde en annen. Vennene hjemme i USA var overrasket over å se hennes navn blant de omkomne. De trodde jo hun skulle komme med en annen båt. Etter hennes død ble det holdt flere minnegudstjenester i USA. Hennes mor, som da var blitt bedre, var med på en av dem.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar