søndag, juni 10, 2012

Verdens nordligste kloster gjenoppbygges på Kolahalvøya

Nå gjenreises verdens nordligste kloster. Under 2.verdenskrig ble Pechenga kloster i det nordvestlige Russland ødelagt. Det var en katastrofe på mange måter. Vi må helt tilbake til 1533 for å finne dets opprinnelse.

Det var hit munken Trifon på Kolahalvøya kom og slo seg ned, helt opp til grensen av Norge. Han gikk da også over denne og bygget St.Georg kapellet i Neiden, i et forsøk på å nå skoltesamene der med evangeliet. Så Pechenga kloster er knyttet til norsk misjonshistorie!

40 år etter at Hl.Trifon hadde bygget klostret i Pechenga var det knyttet hele 50 munker og 200 lekfolk til stedet. Det ble et bønne- og misjonssenter høyt der oppe i de kalde og ugjestmilde nordområdene.

Men starten var dramatisk. Seks år etter Trifons død i 1583 kom svenskene. Og de for hardt frem. 51 munker og 65 lekfolk ble drept under de voldsomme og brutale plyndringene. Klostret ble gjenoppbygget, men ble nedlagt i 1764. Det var mangel på munker. Men så i 1886 ble det restaurert og det ble feiret gudstjenester her helt frem til 2.verdenskrig, da den ene delen av klostret ble ødelagt. Den andre delen brant ned i 2006.

For fem år siden besluttet Den russisk ortodokse kirke seg for å bygge klostret i Pechenga opp igjen. Og det på samme sted som Hl.Trifon bygget det. Siden 2008 har folk fra hele Russland kommet til Kolahalvøya for å være med på gjenoppbyggingen. Hovedkirken er nesten ferdig, og den første gudstjenesten vil bli feiret her i august.

Kristeligt Dagblad har lagt ut en flott billedserie om gjenoppbyggingen på sine nettsider, som du finner her:

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/465493:Kirke---tro--Billedserie--Verdens-nordligste-kloster-bliver-genopfoert

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar