torsdag, april 10, 2014

Betydningen av å memorere Bibelen, del 4

Her er fjerde og siste del av intervjuet med metropolitt Kallistos Ware om betydningen av å memorere Bibelen. Den forrige ble publisert fredag 4.april.

CM: Er det noen ressurser du vil anbefale når det gjelder det å memorere Skriften:

KW: Det er kanskje to måter å lese Bibelen på. En er å følge Kirkeårets tekster. En slik kalender vil fortelle deg hvilke daglige skriftsteder som er utvalgt for å følge kirkeårets liturgiske syklus. For hver dag er det noe å lese fra brevene og evangeliene. Og så, under fastetiden leser vi fra Det gamle testamente. Fordelen med å lese Bibelen på denne måten er at vi leser den sammen med Kirken. Dette er de utvalgte lesningene for dagen som blir benyttet av ortodokse fra hele verden.

Men bakdelen med dette er at, de daglige lesningene fra Skriften ofte er veldig korte, og de er ikke sammenhengende. Så, vi får et slags fragmentert bilde av Skriften. Kanskje det er av det gode å finne en alternativ måte å lese Skriften på, som handler om å velge seg en bok og lese den fra begynnelse til slutt. Les 20 vers, 30 vers eller et helt kapittel. Velg, selvsagt, en bok som kan være til hjelp for deg, som for eksempel Job eller Salmene som du finner i Det gamle testamente, eller fra Det nye testamente evangeliene, eller et hvilket som helst skrift fra Det nye testamente.

Så dette er to måter å lese Skriften på. Og hvis vi ønsker å trenge djupere inn i Skriften, er den andre måten å foretrekke. Så kan vi bruke bibelkommentarer. Vi har en egen ortodoks Studiebibel, som langt det er mulig, gir oss verdifull hjelp. Men kommentarene her er svært korte, og ikke nok egentlig. Hvis vi virkelig vil gå djupere inn i Skriften - og dette krever virkelig anstrengelser - så ønsker vi å forstå hvordan Kirkefedrene leste Skriften.

------

Jeg kan legge til følgende for egen regning: Metropolitt Kallistos Ware skriver ut fra et ortodoks perspektiv. I Norge utgir Verbum en egen kalender som tar oss med gjennom kirkeåret, med utvalgte tekster fra Bibelen og med lesninger for alle søndagene. Bibelleseringen har også gode bibelleseplaner, og det finnes en svært god norsk Studiebibel som heter Ressurs.

Her er linker til disse sidene:

http://www.bibelleseringen.no/

http://www.norsk-bibel.no/

Kirkeårets bibelleseplan får du kjøpt i en bokhandel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar