lørdag, oktober 31, 2015

Be for det strategisk viktige valget i Tyrkia i morgen

I morgen går Tyrkia til valgurnene. Det er derfor strategisk viktig at vi ber for dette landet som en viktig og stabil aktør i det ellers så urolige Midt-Østen. Det har i hvert fall vært slik frem til nå.

Men det er sterke spenninger i landet, og situasjonen for de kristne, særlig de som tilhører evangeliske menigheter, er vanskelig. Drap, drapstrusler, sjikanering hører med i dette bildet.

Morgendagens valg er ikke viktig bare for Tyrkia med sine nesten 75 millioner mennesker, men for storparten av Europa, inklusive Norge. Av to årsaker: Hvilken rolle kommer Tyrkia til å spille i krigen mot terrorgruppen IS, og hvordan vil den pågående flyktningekrisen bli håndtert i samarbeide med EU. Takker Tyrkia nei til EU's forespørsel om å ta hånd om flere flyktninger i Tyrkia, mot et betydelig økonomisk vederlag, vil det strømme enda flere flyktninger inn over de europeiske landene med alle de utfordringer dette medfører.

De mange utfordringene Tyrkia står overfor vil true demokratiet og stabiliteten i landet. En av disse utfordringene er terrorangrepene mot landet som har krevd mange menneskeliv. Det finnes krefter i landet som er sympatiske til både IS og andre islamistiske grupperinger. At IS kan slå i Ankara og drepe 100 fredelige demonstranter har forverret den spente situasjonen i Tyrkia. Beleiringen av den tyrkiske grensebyen Cizre, og drapet på 21 sivile, er et symbol for den økte volden.  Spørsmålet er ikke om denne volden kan øke, men heller når det smeller på nytt. Tyrkia er strategisk viktig for de som har proklamert det nye kalifatet.

Det er knyttet store spenning til hva som vil skje med det pro-kurdiske partiet 'Folkets demokratiske parti'. For aller første gang i Tyrkias historie er et kurdisk-vennlig parti valgt inn i Parlamentet. Det var som et jordskjelv når det skjedde. Det regjerende partiet mistet flertallet. 'Folkets demokratiske parti' fikk 13 prosent av stemmene. Hva vil skje i morgen? Vil dette partiet få økt oppslutning eller vil nåværende presidenten, Recep Tayyip Erdogan, gå styrket ut av det?

Det er Erdogan med sitt 'Rettferdighets- og utviklingsparti', som har styrt Tyrkia de siste årene. Det var ikke måte på hva han skrøt av ville skje når han tok over roret. Blant annet lovte han økt demokratisering. Og det skulle forhandles frem en fredelig løsning på den væpnede konflikten mellom den kurdiske geriljaen PKK og det tyrkiske militæret. Dette er en konflikt som har pågått sammenhengende siden 1980-tallet. Men Erdogan har brukt kampen mot IS som et påskudd mot å gå til angrep på kurderne.

La oss ikke passivt registrere at det er nyvalg i Tyrkia i morgen! La oss aktivt ta del i å forme morgendagens historie gjennom bønn! Jeg håper mange av bloggens lesere bruker denne lørdagen og søndagen til å be for Tyrkia og veivalget videre, og ikke minst be for våre forfulgte brødre og søstre i dette landet som så mange nordmenn har som sitt ferieland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar