onsdag, juni 07, 2023

Totalberedskapskommisjonen er krystallklar: Vi må øke selvforsyningsgraden


Som jeg skrev i går: Urolige tider internasjonalt, klimakrise og lav grad av selvforsyning sender nå varselflagget til topps. Norsk matforsyning avhenger av andre land. Mer etterspørsel etter norske varer kan være en del av løsningen. 

I en ny rapport fra Totalberedskapskommisjonen blir det slått fast at Norge bør styrke matberedskapen ved å produsere mer selv. I rapporten heter det blant annet: «De viktigste forutsetningene for norsk matsikkerhet er kontinuerlig produksjon av mat innenlands, ivaretakelse av produksjonsgrunnlaget og et velfungerende internasjonalt handelssystem».

NRK Innlandet har fulgt opp rapporten fra Totalberedskapskommisjonen med en reportasje fra bonde Ellen Fjestad fra Ottestad i Stange kommune. Hun produserer rundt 630 tonn løk til norske butikker, men kunne produsert mye mer!  Bare rammebetingelsene hadde vært bedre.

I reportasjen fra NRK Innlandet heter det: "Regjeringen har et mål om 50 prosent selvforsyning. Altså at halvparten av den maten befolkningen har behov for, skal produseres her i landet. Ifølge rapporten går dagens import av varer utover norsk produksjon. Det gjelder både kornprodukter, kjøtt, egg og meierivarer. I tillegg importeres mye frukt og grønt som like gjerne kunne vært produsert i Norge. Men hvis bøndene skal produsere mer, må også etterspørselen etter norske varer øke."

Norsk Bondelag forventer nå at regjeringen kommer med en opptrappingsplan for inntekt til landbruket som henger sammen med økt selvforsyning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar