mandag, desember 01, 2008

Om å sette seg utenfor det kirkelige fellesskapet



Det er godt at det finnes tydelige mennesker som kretssekretæren i Arild Ove Halås (bildet) i Nordmøre og Romsdal Indremisjon. Han og Indremisjonen har tatt konsekvensen av at de har fått en vranglærende prest i Bud i Fræna kommune. Sognepresten Sindre Stabell Kulø lærer i strid med Bibelen og sin kirkes bekjennelse og mener at samboende homofile skal få fungere som prester. Han støtter også den nye såkalte kjønnsnøytrale "ekteskaps-"loven. Nordmøre og Romsdal Indremisjon ønsker ikke noe samarbeide med den vranglærende presten, og det får praktiske konsekvenser. Sogneprest Sindre Stabell Kulø er ikke velkommen til å preke på bedehusene, og han får heller ikke bruke indremisjonens leirsted til konfirmantundervisning.

Nå er det ikke Nordmøre og Romsdal Indremisjon som i første rekke har satt den vranglærende sognepresten utenfor det kirkelige fellesskapet. Det har han selv sørget for med å lære i strid med Bibelens tydelige ord og sin egen kirkes bekjennelse. Men det er modig gjort av kretssekretæren og indremisjonen å ta det læreansvaret som sognepresten mangler. De handler så politisk ukorrekt som det er mulig å gjøre i vår tid, men for bibeltroende kristne er det med dyp takknemlighet vi ser mennesker som setter Guds ord høyere enn menneskers påfunn, og søken etter popularitet.

La oss be for våre venner i Møre og Romsdal at de fortsetter å stå for sannheten og er djerve og frimodige kristne.

Foto: Dagen/Magazinet

7 kommentarer:

  1. Lokalavisen Romsdals Budstikke er opptatt om konflikten som er i Bud. Redaktøren har gitt sin fulle støtte til presten. Dette skriver avisa idag:

    "Folk fylte kyrkja i Bud i går ettermiddag. Mange tok turen for å vise støtte til sokneprest Sindre Stabell Kulø.

    Det er fint å få med seg lysmessa, og med tanke på oppstyret den siste tida var det ein ekstra grunn å gå i kyrkja for å vise støtte til presten, sa fleire då dei kom til Bud kyrkje i går ettermiddag.

    Som kjent har Nordmøre og Romsdal indremisjon nekta å leige bort leirstaden Frænabu til konfirmantleir om sokneprest Kulø er med, på grunn av prestens liberale homofilisyn. Indremisjonen har også oppfordra til boikott av Kuløs gudstenester.

    – Vil støtte presten.
    – Vi kjem fordi det er første søndag i advent, og fordi vi vil støtte den kjekke presten vår. Han er open og rett fram, og får folk i alle aldrar i tale. Boikott er "hol i haue" – vi lever i 2008! seier Kristin Vågen på veg inn i kyrkja.

    Dottera Marte var klar på at dei heilt klart måtte gå til lysmessa når det var slik, for å markere støtte.

    – Den nye presten vår snakkar slik at også ungdommen stoppar opp og lyttar, og får med seg det han seier. Han er flink, kommenterte dei.
    Den gamle kyrkja som tek om lag 250 menneske vart fylt, konfirmantar deltok i lysmessa med lystenning og innslag.

    Respons.
    Soknepresten preika over tekst i Romarbrevets 13. kapittel, vinkla over inngangen til adventstida, lys og kjærleik – og om å legge bort mørkets gjerningar.
    Etter gudstenesta var det mange som stoppa litt ekstra på veg ut, tok presten i handa og uttrykte si støtte direkte.

    – Det vart ei veldig flott gudsteneste. Eg set stor pris på at så mange kom hit, her var både faste kyrkjegjengarar, folk frå bedehusmiljøet og dei som ikkje slit benkene her så ofte. Eg set også pris på støtte frå mange hald den siste tida – mellom anna frå kyrkjeministeren som tydeleg uttrykker at det skal vere rom for to syn i kyrkja i dette spørsmålet, sa Kulø til Romsdals Budstikke etterpå.

    Unge homofile.
    Siste dagane har vore prega av mange innspel og mykje omtale av saka. Det er likevel henvendingar frå unge homofile som har gjort mest inntrykk på presten:
    – Det som har betydd mest oppi dette, er historiene unge, kristne homofile frå området lokalt har fortalt meg. Om korleis dei har opplevd å bli avvist i ulike kristne miljø, og kva det har å bety for dei å bli tekne på alvor. For meg har dette mykje meir å seie enn alt anna, seier Stabell Kulø.

    Ny kontakt.
    I nær framtid skal det vere eit nytt møte med Indremisjonen om Frænabu.
    – Det er ein flott plass der det skjer mykje bra, og som eg håper folk vil bruke. Eg har ikkje noko ønskje om å oppfordre til boikott av plassen eller noko slikt. No skal vi snakke saman, folk veit kva partane står for, det er ryddig og greitt. At eg vert nekta er ein ting, men folk reagerer nok på at konfirmantane må ta støyten, seier Stabell Kulø."

    Det er mange som engasjerer seg i denne saken. Og så og si alle støtter Stabell Kulø. Her er noen av synspunktene:

    "Det står i klartekst i Bibelen at det bare er Gud som kan dømme. NRI har andre oppdrag. Det er overraskende å se hvor mange som skal forkynne Guds ord og som samtidig stiller seg til doms over andre mennesker. Har de ikke lest Bibelen selv?

    Jesus tok i mot alle mennesker, også de som var utstøtt av samfunnet. Kanskje spesielt disse. Jesus var inkluderende, men det som kanskje opprørte ham aller mest var de som gjorde hans Fars hus til noe annet enn det det var.

    Jesus ville gjort som Sindre Stabell.

    Det er slike folk kirken trenger.

    ------
    Jeg er nok av de som ikke sliter kirkebenkene så ofte til vanlig, men etter å ha blitt provosert av en oldtids tankegang, følte jeg stor trang til å vise min støtte om at kirken er for alle, måtte jeg gå. Og jeg vil rette en stor takk til sokneprest Sindre Stabell Kulø og konfirmanter for en nydelig Lysmesse i Bud Kirke. Skal nok ikke se bortifra at jeg blir oftere å se i kirken heretter, etter førstegang i mitt liv faktisk å lytte til det presten sier.


    Jeg er styggelig redd for at Indremisjonen med dens ledere bare ikke skjønner alvoret og durer i veg som før...men nå må "folket" i Indremisjonen på banen og si om de vil tilhøre en organisasjon som er så oldtids og ekskluderende for enkelte grupper....Vil den gjevne bedehusgåer høre og følge Halås' syn?
    I de siste dagene har jeg hørt mange uttale seg og ALLE støtter SINDRE i Bud..."Det snevre Vestland" er kun representret med få personer som kanskje passet inn for 100 år siden da "folket" fulgte ledernes råd, men vi lever i 2008 og folket tenker sjøl og er ikke redd for å si sin mening.....
    Flott med markeringen i Bud....Stå på Sindre Kulø og vi er mange som er veldig glad for deg og for ditt engasjement!

    ----------
    Hvor er Biskopen?
    Det er på tide at Biskopen kommer med en uttalese...regjeringen ved Kirkestatsråd Giske var ute og sa sitt alerede lørdag....nå venter vi spent på hva vår nye Biskop har å si til folket om saken.

    -------
    Ikke bare ta inn over deg de delene ved Jesus du liker!

    Jesus tok alle i favn. Han tok kontakt med samfunnets utstøtte. Han sa en ting i tillegg: Gå bort og SYND ikke mer!

    Har noen tenkt over at Arild Ove Halås kanskje har sagt det han har sagt i kjærlighet; at han ikke vil at mennesker skal gå i fortapelsen?

    Hadde han vært likegyldig, hadde han vel ikke uttalt seg i det hele tatt. Det er Indremisjonens agenda at alle skal bli frelst. Da sier han det som må til. Da er det mange som får høre at de ikke kan holde fram som de vil.

    Jesu budskap handler om forsakelse, om å følge han og gi slipp på det som hører denne verden til.

    Håper at dere tar innover dere det kapitlet som presten i Bud snakket om i prekenen sin, fra Romerne 13, fra vers 11 og utover:

    11 Dere vet hvilken tid det nå er: Timen er kommet da dere må våkne opp av søvnen, for frelsen er oss nærmere nå enn da vi kom til tro. 12 Natten er snart slutt, dagen er nær. La oss da legge av mørkets gjerninger og ta på oss lysets våpen. 13 La oss leve sømmelig som ved høylys dag; ikke i festing og fyll, hor og utskeielser, i strid og misunnelse. 14 Men kle dere i Herren Jesus Kristus, og vær ikke så opptatt av kroppen at det vekkes begjær.

    --------

    Meget bra, Kulø!

    Denne Kulø har jeg hatt gleden av å oppleve personlig, han er en meget dyktig og ikke minst åpen prest. Hans homofilisyn er ikke så radikalt, kirken burde skamme seg, her må biskopen ut å rydde opp.

    Kulå får terningkast 6 hos meg, kirkens umoderne holdninger får strykkarakter.


    -------
    Indremisjonen har vel aldri lest bibelen i virkelig forstand - hadde de gjort det, ville de lagt merke til at "de skriftlærde" i all tid har stått "på feil side" - de har alltid stått på maktens side og forfektet de verdier som opprettholder deres makt over andre mennesker. Så kan man spørre seg - er Halås et kristent menneske - eller er han bare en av som i all tid har brukt dette "alibiet" for å skaffe seg makt og innflytelse over andre mennesker."

    . . . . . . . . . . . . .

    I denne saken får Halås min fulle støtte.

    Stener

    SvarSlett
  2. Det er veldig interessant det du skriver, Stener. Som du vet har jeg spesiell interesse av Romsdalen. Det er derfra jeg har hentet min kjære kone.

    Reaksjonene som er beskrevet i Romsdals Budstikke er ganske tidstypiske, og gir et godt innsyn i hvordan statskirkereligiøsiteten fungerer. Endelig er det på plass en prest som taler slik folk vil, som ikke taler om synd og evig fortapelse, men som snakker om noe hyggelig. Som ikke nevner ordet omvendelse. Tenk så hyggelig å kunne sitte i kirken, få del i en god atmosfære, se de vakre lysene og ha sin egen private tro. Vi tar litt her, og litt der, litt fra Bibelen, litt fra folkereligiøsiteten, litt fra New Age, og så blander vi dette godt sammen. Gud er kjærlighet, ikke sant, og kjærlighet kan jo aldri bli feil eller galt.

    SvarSlett
  3. Stener;
    Jag ska läsa det du skriver sedan, det verkar mycket intressant,men jag vill först och främst tacka dej Kjäre Stener för Böckerna som nyss har kommit!Du är en
    kär kristi broder,och det är härligt att läsa dina inlägg!
    Det är med glädje som jag ska läsa böckerna!
    Om jag hittar några bra böcker så skickar jag dom till dej!
    Må Gud helt omsluta dej och din familj i sin kärlek!
    Karin

    SvarSlett
  4. Anonym4:51 p.m.

    Jeg synes Romsdals Budstikke på en prikk tar pulsen på folkets religion. Enkelte av disse prestene blir kun seremonimestre som er gode å ha ved dåp, konfirmasjon, vigsel, begravelser. Og hyggelige julekonserter og lysmesser. Da får vi en dose religion. Så kan vi leve som vi vil. Men kristen tro er det ikke. Ikke slik vi finner den i Bibelen.
    Jan Roger

    SvarSlett
  5. Anonym5:36 p.m.

    Det interessante er jo at Den norske kirke også setter seg utenfor det økumeniske fellesskapet. Den lærer etter hvert helt i strid med det de historiske kirkene gjør.

    SvarSlett
  6. Anonym6:11 p.m.

    Takk og lov og pris for Møre og Romsdal Indremisjon!

    SvarSlett
  7. Anonym8:55 p.m.

    "Soknepresten preika over tekst i Romarbrevets 13. kapittel, vinkla over inngangen til adventstida, lys og kjærleik – og om å legge bort mørkets gjerningar."

    Og så ber ham folket vandre i mørkets gjerninger, og leve ut sin synd.

    Slik blir det når en blind leder en blind.

    SvarSlett