torsdag, september 03, 2009

Skatten og mysteriet


Jeg har lest og grunnet på et utsagn av Johannes Chrysostomos i dag. Det er noe han sier om Kirken:

Hun er "skatten i den ubeskrivelege Guds løyndom", for å bruke oversettelsen som Den Nordisk Katolske Kirke gir i sitt "Trusdokument."

En god venn av meg i Bergen sendte meg dette forleden, og jeg har stor glede av å lese dette uttrykket for Den udelte kirkens tro.

I "Trusdokumentet" hvor sitatet fra Johannes Chrysostomos er hentet, heter det også:

"Kyrkja står etter sin natur i næreste samanheng med den Treenige Guds mysterium, som openberrar seg i Kristus og Heilaganden" Og her henvises det til Ef 5,32 hvor de heter:

"Dette er et stort mysterium; jeg tenker her på Kristus og kirken." NT 05 Revidert)

I dag skal det meste forklares, og dermed blir også ting av og til forklart i hjel. Mysteriet blir borte. Dermed blir også undringen borte. Og med undringen forsvinner noe vesentlig ved livet. Jeg tenker at rasjonalismen har vært svært ødeleggende på mange områder. Ikke minst fordi den har tatt fra oss mysteriet.

For det er et mysterium dette at "skatten i den ubeskrivelege Guds løyndom" finnes i Kirken.

Ikonet viser: Basilus den store, Gregor av Nazianz og Johannes Chrysostomos.

3 kommentarer:

  1. "I dag skal det meste forklares, og dermed blir også ting av og til forklart i hjel. Mysteriet blir borte. Dermed blir også undringen borte. Og med undringen forsvinner noe vesentlig ved livet. Jeg tenker at rasjonalismen har vært svært ødeleggende på mange områder. Ikke minst fordi den har tatt fra oss mysteriet."

    Dette er jeg fullstendig enig i Bjørn Olav, og det er viktig det du sier! Det stadige jaget etter å sette ord på og forklare "ubeskrivelige" ting kan være ødeleggende for det "kontemplasjonsmessige".

    Hilsen
    Thomas i S.

    SvarSlett
  2. Anonym4:38 p.m.

    Jeg tror at det er mange på jorden som misforstår hva Jesus legger i kirke også.Jesus er hodet og leder så kommer himmelske forsamling og dem som kan kominisere med dem til resten av alle som er deler av Jesus legeme.
    Mange av denm som leder jordens kirke sitter i det skjulte for verdens ånd kan ikke tåle deres lys.
    Jordens hiraki er ett vrengebilde av Jesus kirke der den mest ydmyke tjener er den høyeste leder noe som utelukker mange prester og biskopper fra den gruppen. Man skal passe seg på jorden for å tro hvm som sitter hvor i Jesus legeme den ekte kirke som Jesus styrer selv.
    Broderlig i kristus

    SvarSlett
  3. Jeg tror jaget også fratar også livsgleden og livsgnisten, og når undringen blir borte og alt blir forklart ihjel, blir livet kaldt. Noe av det jeg setter pris på er nettopp det å undre seg over dette fantastiske som heter livet.

    SvarSlett