onsdag, februar 03, 2010

Menigheten i Korint startet med tre - ble en forsamling på 25.000, del 2

Her følger andre artikkelen som omhandler grunnleggelsen av menigheten i Korint.

Korint var en romersk koloni, gjenoppbygget i år 46 f.Kr. Her hadde prokonsulen av Akaia sin hovedby etter år 27 f.Kr og her var latin hovedspråket. Korint var også en gresk havn av stor betydning, men viktigere enn dette var at Korint var en oriental by med hensyn til moral og religion. Tilbedelsen av Afrodite og Astarte, Isis og Osiris gjorde kultisk prostitusjon til en viktig del av det hverdagslige liv. Her fantes kvinnelige okkulte prestinner.

Det er til dette blandede multietniske samfunnet - en by preget av maktbegjær, dedikert til nytelse, fascinert av retorikk og kunnskap, at Paulus kom og forkynte evangeliet. Han tilbringer 18 måneder her, før han flytter tilbake til Antiokia. I mellomtiden opplever en mann ved navn Apollos frelsens under, og ble fulgt opp av ekteparet Akvilas og Priskilla, som etter å ha vært i Korint flyttet til Efesos. Denne Apollos reiser til Korint og gjør et dypt inntrykk på den unge forsamlingen:

"Og da han (altså Apollos) ønsket å dra over til Akaia, skrev brødrene og oppmuntret disiplene til å ta vel imot ham. Og da han kom fram, ble han til stor hjelp for dem som var kommet til tro ved nåden. For med stor kraft tilbakeviste han jødene offentlig, idet han beviste ut fra Skriftene at Jesus er Kristus." (Ap.gj 18,27-28)

Senere tilbrakte apostelen Paulus vintermånedene mellom 56-57 e.Kr i Korint. Det var herfra han skrev Romerbrevet. Akkurat det synes jeg er en interessant opplysning. En må formode at en del av den undervisningen han gir i Romerbrevet, var noe han også delte med den nye kristne forsamlingen i Korint.

(fortsettes)

1 kommentar:

  1. Kor i all verda har du talet 25.000 i frå? Dette verkar nærast som fantasi - jf. til dømes Starks sine statistikkar.

    SvarSlett