fredag, juli 02, 2010

Kirgisiske baptister hjelper muslimer som er ofre for etnisk rensning

Baptister i Kirgisistan er en forfulgt minoritet. I kjølvannet av katastrofen som rammet byen Osj, på grunn av de etniske kampene mellom kirgisere og usbekere, hjelper de nå de som er kommet til skade og de mange som har mistet sine hjem. Både Baptistenes Verdensallianse, Den europeiske baptistføderasjonen og ulike baptistmenigheter verden over har gitt økonomisk støtte slik at dette er mulig. Med kjærlighet som våpen ønsker de kirgisiske baptistene å vise en annen vei en hatets vei, nemlig forsoningens vei. Nå hjelper de sine muslimske naboer som har lidd så mye i denne konflikten.

Byen Osj, som mer eller mindre ligger i ruiner, er en av de eldste byene i Kirgisistan og et av de eldste urbane sentre i hele Sentral-Asia. Noen historikere mener å kunne påvise at denne byen har sin opprinnelse fra kong Salomo. En legende forteller at Salomo ledet en hær hit. I følge legenden skulle han ha drevet et par okser med plog foran seg frem til dette stedet, og plutselig stanset oksene opp. Da sa Salomo: "Hosh!" (nok).

Nå er 1500 hus ødelagt, 250 mennesker har mistet livet. Det er de offisielle tallene. Virkeligheten er annerledes. I følge våre baptistvenner i landet snakker man om flere tusen drepte. Det lokale sykehuset hadde ikke senger til alle som trengte det, og heller ingen mulighet til å gi mat til de mange som trengte det. Det som ikke kommer frem i media er at mange barn har mistet sine foreldre, noen av dem er ikke mer enn et år gamle. De store barnefamiliene lider, det er ingen der til å hjelpe dem. Nå kommer baptistene i Kirgisistan mange av dem til unnsetning.

Fordi mange usbekere frykter for å bli drept forlater de ikke stedet der de befinner seg for å komme seg dit hvor det er mulig å få humanitær hjelp. Manglende tilgang på rent vann har skapt store problemer. Enkelte steder har det brutt ut dysenteri.

Baptistmenighetene i Kirgisistan har nå organisert hjelpearbeidet, og er i full gang. Nå henstiller de til kristne verden over om å be for dem i det vanskelige arbeidet de har foran seg. De ber også om at mange mennesker må finne Jesus gjennom den krisen de nå opplever i livet.

Bildet viser den hardt rammede byen Osj, og restene av hjemmet til en usbeker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar