tirsdag, august 02, 2011

Anabaptistiske pionerer i Canada og Paraguay, del 3


Hendrick (bildet) og Aganetha Wiebe vokste opp i landsbyen Neuhorst (klikk på det lille kartet så får du det opp i en større størrelse), Coritiza i Ukraina. 13 år etter at Hendrick Wiebe (1830-1899) hadde giftet seg med Aganetha Penner, flyttet de på den andre siden av den vide Dniper elva, til det som er blitt kalt Fürstenland. På denne tiden var de blitt foreldre til mange barn. Ser du nærmere på kartet vil du se en rekke mennonite-landsbyer langs Dniper elva. Hver rød prikk er en slik landsby. Borozenko (inkludert Steinbach, Ebenfeld, og fire andre) var hjemmet til Kleingemeinde (Den lille kommuniteten) før disse folkene dro til Canada en gang på 1870-tallet.

Mange familier flyttet sørover til Fürstenland på midten av 1860-tallet. Disse bygget opp seks landsbyer: Georgsthal (30 bondegårder), Olgafeld (28 bondegårder), Michaelsburg (35 bondegårder), Rosenbach (18 bondegårder), Alexanderthal (23 bondegårder) and Sergeyevka (20 bondegårder).

Ohm Johann Wiebe, var lederen, kalt Aeltester, for hele denne anabaptistiske kolonien. Han var en mann kjent for å gjøre alt for å ære Gud. To av hans kusiner - Johann og Gerhard Wiebe - hadde blitt frelst under den store vekkelsen på 1850-tallet, som skulle til Mennonite Brethren, som jeg har beskrevet tidligere på bloggen. De kom fra Choritiza-kolonien. Noen av dem ble kastet i fengsel og led mye fordi de hadde vitnet for russere, som ble omvendt og kom til tro på Jesus.

De som bodde i Fürstenland forsøkte alle å holde seg til en enkel levemåte i tråd med Bergprekenen. Både i klesveien og levemåte var de enkle mennesker. Da russerne krevde at de skulle bære uniform og våpen, flyttet de til Canada.

Canada

En av de som flyttet var oldefar til Peter Hoover, som i dag er leder for den anabaptistiske kommuniteten, Rocky Cape Christian Fellowship, i Australia, og som jeg har skrevet om mange ganger på bloggen. Han hadde bare bodd i Fürstenland i elleve år. Da var han enkemann, og giftet seg igjen. Med sine fem små barn dro han og brorens familie, Ohm Johann Wiebe, og 59 andre familier gjennom Polen, Tyskland og England til Quebec i Canada. Dit kom hit den 15. juli 1875. En tysk mennonit fra Berlin, Jacob Y. Schantz, som bodde i Grand River Valley i Ontario, slo seg sammen med gruppen. Han arbeidet sammen med Peters oldefar som tilsynsmann (Vorsteher) for denne gruppen.

Fra Quebec dro denne gruppen den lange veien med tog gjennom Toronto og Collingwood i Ontario for så å ta en hjuldamper over The Great Lakes. Derfra tok de enda et tog fra Duluh i Minnesota, hvor de kunne nå en elvebåt som tok dem fra Fargo i North Dakota til Emerson i Manitoba. Herfra hjalp indianere dem å frakte all baggasjen og barna vestover, til den endeløse prærien til de endelig slo seg ned og bygget 67 tyske landsbyer vest for The Red River.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar