tirsdag, august 02, 2011

Baptistenes syv særtrekk, del 3

Her er den tredje og siste artikkelen om de syv særtrekkene ved baptistisk tro og overbevisning:

4. Lokalmenighetens selvstendighet

Baptistene tror at Skriften ikke gir noen høyere autoritet enn den lokale forsamlingen av gjenfødte, døpte troende. De tror at den lokale menigheten skal være styrt av Guds ord, og de mener at Skriften lærer at den lokale menigheten ikke er underlagt noe annen gruppe. Den er en selvstendig enhet og svarer for Gud alene.

5. Det alminnelige presteskap

Baptistene tror at enhver troende kan, uten hjelp av noen prest eller kirkelig ansatt, "komme fram til nådens trone med frimodighet for at vi kan få miskunn og finne nåde til hjelp i den tid vi trenger det." (Hebr 4,16) Skriften sier videre: "Derfor, søsken, har vi frimodighet til å gå inn i Helligdommen ved Jesu blod". En troende trenger ikke en prest, eller en menighet, til å gå i forbønn for seg på vegne av Gud. En troende kan frimodig, på grunn av det faktum at de er renset i Jesu blod, nårsomhelst være i kontakt med Gud, gjennom en enkel bønn, og kan selv bringe frem bønnebegjær og forbønner direkte til Gud. (1.Joh 1,9) Ingen kirke har autoriteten til å tilgi synd.

6. Samvittighetsfrihet

Baptistene tror at alle mennesker er selv ansvarlige innfor Gud for hans eller hennes egen religiøse tro og praksis. Det er deres rett å kunne tilbe Gud ut fra sin egen overbevisning og samvittighet.

7. Skille mellom stat/kirke

Jesus sa: "Gi keiseren hva keiserens er, og Gud hva Guds er." (Matt 22,21) Videre sier Skriften: "For hvilket fellesskap har rettferdighet med lovløshet? Og hvilket samfunn har lyset med mørket. Og hvilket samfunn har lyset med mørket ... Eller hvilken delaktighet har en troende med en ikketroende?" (2.Kor 6,14-15) Ingen makt på jord har større autoritet enn Guds ord, og kirken skulle ikke ha noen bånd til staten eller bli kontrollert av den. Vi støtter en rett valgt regjering og ber for den om at vi må få leve i fred. "Derfor formaner jeg først av alt til at det blir gjort påkallelser, bønner, forbønner og takksigelser for alle mennesker, for konger og alle som har myndighet, så vi kan leve et stille og fredelig liv i all gudsfrykt og ærbødighet. For dette er godt og velbehagelig framfor Gud, vår Frelser." (1.Tim 2,1-3)

1 kommentar:

  1. Underlig at slike selvfølgeligheter stues bort og glemmes! Det viser nok at trangen til å herske over andre mennesker ikke automatisk forsvinner ved at en bekjenner seg som troende.

    Det ser ut for at det å stole på Den Hellige Ånd er vanskeligere en å stole på seg selv.

    SvarSlett