søndag, oktober 02, 2011

Når man vil ha Jesus + noe annet

Jeg har deltatt i en interessant samtale denne helgen. Problemstillingen er som følger: Hva ville Jesus ha svart en rik ung mann i dag på spørsmålet: Hva må jeg gjøre for å bli frelst?

Mitt svar er: Det samme som Han svarte den rike unge mannen det fortelles om i evangeliene!

Det svaret er særdeles radikalt: "En ting mangler du: Gå bort og selg alt du eier, og gi det til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!" (Mark 10,21)

Jesus har i Bergprekenen understreket det så det holder!

"Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon." (Matt 6,24)

Den rike unge mannen det fortelles om i evangeliene satt fast i sin rikdom. Han ville ikke omvende seg, og følge Jesus. Han ville ha evig liv, men han ville også ha rikdommen han eide i denne verden. Han ville ha i pose og sekk. Men Jesus sa nei! Ingen - heller ikke den rike unge mannen - kan tjene to herrer. Han måtte velge. Og vi vet hva han valgte. "Men han ble nedslått over dette svaret og gikk bedrøvet bort, for han eide mye". (Mark 10,22)

Disiplene blir forferdet over hvor radikal Jesus er. Og Jesus svarer: "Barn, hvor vanskelig det er for dem som stoler på sin rikdom, å komme inn i Guds rike". (v.23)

De jeg samtalte med hevdet at Jesus i dag ville ha svart annerledes fordi svaret ble gitt før korset. Så hevder de at etter korset kreves ikke noe av oss. Da holder det at vi "tar imot Jesus", og tror på Ham. Men hvor ble omvendelsen av? Kan man bli frelst uten å omvende seg? Ikke om man skal holde seg til Guds ord. Både Jesus og apostlene forkynte omvendelse. Det betyr å snu seg helt rundt og gå i motsatt retning! Det er ikke mulig å få Jesus + noe annet. Det er enten Jesus alene, eller ingenting! Så radikalt er det.

Peter er krystallklar i sin pinsepreken, på spørsmålet om hva man må gjøre for å bli frelst: "Vend om ..." (Apg 2,38)

Så må man heller ikke glemme at "ingen pengegriske skal arve Guds rike" (1.Kor 6,10)

Jeg hadde aldri våget å endre på det Jesus faktisk sier om det å tjene to herrer. Vi kan ikke slå av på radikaliteten i Jesu ord.

4 kommentarer:

  1. Jeg er nok redd for at du har helt rett, Bjørn Olav. Fordi Guds ord ikke forandres - hverken før eller etter korset. Det er det samme, sanne Ord gjennom alle tider.

    SvarSlett
  2. vil ikke d å "ta imot Jesus" resultere i at man omvender seg?

    SvarSlett
  3. Ikke nødvendigvis. I dag er det mange som ber den såkalte "frelsesbønnen", og så erklæres man som frelst. Å ta imot Jesus innebærer både å ta imot Ham som Frelser, men også som Herre.

    Leser man Det nye testamente er omvendelsen første steg på veien til å bli frelst.

    SvarSlett
  4. Jesus hadde ikke sagt til den rike unge mannen at han skulle selge alt han hadde, hverken da eller nå hvis det ikke var for at det sperret for forholdet til Jesus. “ Kvitt deg med det som hindrer deg i forholdet til meg” Sier Jesus, den gang, og det samme sier han nå, i 2011, enten det gjelder penger eller andre ting.

    SvarSlett