fredag, juni 01, 2012

Nå går jeg i kloster - igjen!

I dag går jeg i kloster - igjen! Jeg er så heldig at Hellige Trifons skita ligger bare en tre kvarters kjøring fra mitt hjemsted. I dag skal jeg delta i en av tidebønnene. Det ser jeg veldig frem til. Siden 1988 har dette ortodokse klostret hatt en helt spesiell plass i mitt hjerte. Den gangen lå det enda nærmere hjemstedet mitt, nemlig på Borstuen, på Sivesindshøgda i Vestre Toten kommune. I dag befinner det seg i de djupe skogene i Hurdal. Dette er virkelig et bønnens sted, og for meg et lite himmelrike på jord. Klosterkirken er som det vakreste smykke.

Hellige Trifon ble etter en innledende periode fra 1976 i Oslo etablert på Borstuen i 1985. I år 2000 ble det flyttet til Skabland i Hurdal, og jeg hadde den gangen gleden av å preke i forbindelse med den siste gudstjenesten på Sivesindshøgda. Enkelte spør om hva en skita er. En Skita er et minikloster, middelveien mellom  institusjonsklostrene og eremittilværelsen. I dette tilfelle består fellesskapet av to munker: arkimandritt f. Johannes og hierodiakon f. Serafim. Jeg kjenner på en djup takknemlighet for å ha kjent dem i så mange år, og kan kalle dem venner.

I presentasjonen av Hl.Trifons skita heter det:

"Klosteret består av hovedbygningen, hvor vi bor og hvor det er lokaler for samlinger: seminar, kurs og sosialt samvær etter gudstjenester.  Videre hl. Serafim av Sarovs skogskapell som ble innviet til 100-årsdagen for hans kanonisering i 2003, samt kirken til ære for ”Den levendegjørende Treenighet og minne om hl. Trifon av Petsjenga”. (Innviet 2010). I 2011 vil det bli reist et klokketårn i tilknytning til kirken.

Klosteret er innviet til ære for den russiske helgenen Trifon, munken som misjonerte blant skoltesamene i det nåværende østlige Finnmark på 1500-tallet og som bl. a bygget St. Georgs kapell i Neiden (hører inn under hl. Nikolai menighet). Dette både fordi vi ønsker å stå i den samme tradisjon som han, men også fordi vi i en viss betydning henger sammen med hans virke, og fordi vi ønsker å fortsette hans arbeid.

Vi inviterer til feiringer tre ganger i året: 28. desember for hl. Trifon, 12. juli for de hl. apostlene Peter og Paulus og 1. august for hl. Serafim av Sarov".

Men nå - nå skal jeg gjøre meg ferdig til å reise dit.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar