lørdag, juni 02, 2012

Rekordlavt antall døpte i tyske baptistmenigheter

Antallet baptister fortsetter å minske i Tyskland. Det gjelder de menighetene som tilhører Unionen av frie evangelikale kirker. 90 prosent av menighetene som tilhører denne sammenslutningen er baptister.

Når 553 delegater for denne unionen møttes i Kassel nylig fikk de fremlagt nye statistiske opplysninger, som viser at unionen nå teller 82.174 medlemmer, hvilket betyr at den mistet 490 medlemmer i 2011, eller vel 0,6 prosent av medlemsmassen. I samme tidsrom gikk antallet medlemmer ned fra 814 til 809.

I fjor ble 1.599 personer døpt  på bekjennelsen av sin tro og lagt til en av disse menighetene. Det er 154 færre enn året før og utgjør en nedgang på 8,8 prosent, hvilket er rekordlavt.

En av samtaleemnene for møtet i Kassel er hvorvidt man bør være mer åpne for å akseptere medlemmer som holder fast ved sitt barnedåpsyn. En undersøkelse hvor 405 menigheter har deltatt, viser at 45 prosent av medlemsmenighetene tillater ingen unntak fra det tradisjonelle synet, som går ut på at man må være døpt som troende for å bli medlem av en baptistmenighet. I alle de andre kirkene finnes det unntaksregler, slike som tillater fullt medlemsskap eller at man kan bli assosiert medlem gjennom en bekjennelse til den kristne tro. Erfaringer med sistnevnte ordning viser at antallet som ønsker å bli døpt øker til en viss grad.

Dåpen

I 2009 ble det offentliggjort et dokument i forbindelse med samtaler mellom baptister og lutheranere vedrørende dåpsspørsmålet. Samtalene har vart i seks år. Konklusjonen var en generell anerkjennelse av barnedåpen 'som en legitim tolkning av evangeliet'. I Kassel ble det nå lagt frem en arbeidsgruppe som har arbeidet med dokumentet fra 2009. Den konkluderer med at det er ingen konsensus om konklusjonen fra 2009. Man ønsker at flere samtaler bør finne sted mellom baptister og lutheranere.

Uwe Swarat, professor i teologi og baptist, pekte et bibelstudium han ledet under sammenkomsten i Kassel, på at det er ikke likegyldig hva som kommer først av troen og dåpen. I Det nye testamente er det slik at man først blir en kristen, og så lar man seg døpe. Professor Swarat avviser et kompromiss hva dåpen angår, for å skape en enhet mellom kristne i dåpsspørsmålet.

- Det ville i såfall være en menneskeskapt enhet, sier professor Swarat.

For å møte utfordringen med synkende medlemstall satser nå tyske baptister på menighetsplanting.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar