På nettsiden til Den ortodokse kirke i Norge, leser jeg at min gode venn, arkemandrit fader Johannes, nylig er blitt valgt til hjelpebiskop. Det skjedde på generalforsamlingen til erkestiftet som ledes av erkebiskop Gabriel, i slutten av april og begynnelsen av mai. I forbindelse med feiringen av Olsok, 28 juli i år holdt fader Johannes en tale i Bakke kirke i Trondheim. Talen er i sin helhet gjengitt på nettsiden, men jeg vil gjerne dele med bloggens lesere noe som fader Johannes skriver, og hvis synspunkt jeg fullt ut deler. I talen sier fader Johannes dette: "For mange ser at mye har gått galt, at hl. Olavs kristningsverk er i ferd med å forfalle, at vi er på vei mot et nyhedensk samfunn, selv om det er mange kristne enkeltmennesker her. Vår kultur og vårt samfunn blir nøytralisert og religionen blir privatisert og gjemt bort. Slik bør det ikke være. Det sies at vi lever i et pluralistisk samfunn. Det betyr ikke at vi ikke skal ha en nasjonal identitet preget av 1000 års kristen kirke her. Altfor lenge har troen blitt drevet på defensiven, og latt seg tyrranisere av såkalt humanisme og falsk nøytalitet. Vi skal ikke kompromisse med troen. Troen er verdens salt, og om saltet mister sin kraft, hva skal vi da salte med." Dette er viktige ord inn i vår virkelighet, hvor det ser ut til at enkelte kristne er villige til å oppgi vår kristne arv. Fader Johannes sier videre: "Mye av dette skyldes den misforståelse at Gud kun er interessert i våre sjeler, og at vårt liv på jorden er som en tilværelse i et venteværelse. Men det er feil! Kristus er ikke bare Guds Ord, han er Guds inkarnerte Ord. Han frelser hele mennesket av kjøtt og blod. Ja, han sier at han kom for å gi verden liv, og befaler oss å forkynne det gode budskap for hele skapningen. Kirken er Kristi legeme – sier apostelen, og det minner oss atter om vårt kall til å inkarnere troen i vårt samfunn og vår verden. Vi har til oppgave og hente hele verden tilbake til Gud. Vi skal ikke la verden seile sin egen sjø, mens vi selv går i frelsens livbåt. Den skal vinnes tilbake til Gud. Vi har til oppgave å styrke det kristne grunnlag for vår kultur og vårt samfunn, for troen er ikke bare ment som en trøst for den enkelte, men har potensiale til å forvandle verden og bringe den tilbake til Gud, slik hl. Olav gjorde, og med ham mange andre gjennom historien." Bildet er tatt av min kone i forbindelse med den siste gudstjenesten som ble holdt i H. Trifons skita, mens dette klostret holdt til på Borstuen på Bøverbru. Klostret er nå flyttet til Hurdal. Fader Serafim til venstre, og fader Johannes til høyre.
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
SvarSlettKommentaren er strøket fordi den ikke egner seg på trykk.
SvarSlett???
SvarSlettJeg kan ikke helt skjønne hva som var galt med min kommentar om min slektning.(hans besteforeldre, er mine oldeforeldre)
Jeg synes simpelthen det er fascinerende at en tredje generasjons maran-ata ender opp som ortodoks biskop.
Det kan da hverken være respektløst, eller på annen måte være uegnet for trykk.
Mvh.
Lars
Innlegget ble slettet på grunn av måten det var skrevet på, ikke pga innholdet. Det første innlegget kunne oppfattes som en morsomhet på andres bekostning. Dette innlegget er derimot saklig,og innholdet interessant.
SvarSlett