tirsdag, november 20, 2007

De første menighetene ca år 70.e.Kr



De første menighetene var lokale forsamlinger. Om du klikker på kartet vil du lettere kunne studere nærmere de lokale forsamlingene som fantes rundt år 70 e.Kr. Dette er et interessant bibelstudium i seg selv, som jeg gjerne oppmuntrer seg til å ta. Slå gjerne opp bibelstedene! Kartet viser jo også noe av den fenomenale veksten i den kristne tro, fra utgangspunktet på pinsefestens dag i Jerusalem. Det som særpreget disse første menighetene var at de var frie fra enhver statlig innflytelse. De var fullstendig klar over at Guds rike og keiserens rike var to helt ulike størrelser, og kunne ikke forenes. De var også frie i den forstand at de var frie i forhold til hverandre. Hver enkelte menighet hadde sin egen ledelse. De var kun underlagt menighetens hode, Kristus. Men likevel hadde disse forsamlingene et nært åndelig slektskap. Og læren var jo den samme. Den enkelte menighet sto ikke isolert, men utvekslet kontakt og fellesskap med hverandre, og ulike tjenestegaver kom den enkelte menighet til del. Et annet kjennetegn ved disse menighetene var at de kun bestod av troende medlemmer. Disse hadde tatt imot frelsen, og blitt døpt. Det var den eneste adgangen til en kristen menighet den gangen, og bør også være det i dag.

7 kommentarer:

  1. Anonym3:04 p.m.

    KJEMPEINTERESSANT! Dette skal jeg virkelig studere nærmere.

    SvarSlett
  2. Anonym4:24 p.m.

    Et veldig informativt kart, som gir en lyst til å gi seg i kast med bibelstudiet du foreslår. Finnes det noen enkel fremstilling av de første menighetenes historie på norsk?

    SvarSlett
  3. Det er dessverre ikke så mye stoff om dette på norsk, men jeg kan anbefale deg å lese Ulf Magne Løvdahls bok: Den frie menighets historie. Den er utgitt på Frihet forlag i 2001, og har ISBN 82-995274-7-3.

    Den kan sikkert også bestilles direkte fra forlaget, se
    www.frihet.no

    Fortsatt finnes Westins: Frikirkenes historie. Da må du ta kontakt med Bok og Media i Oslo. Den kan sikkert også skaffes via andre Bok og Media butikker.

    Neste år kommer jeg med min bok om anabaptistenes historie

    SvarSlett
  4. Hei Bjørn Olav!
    Dette har jeg sansen for! Det opprinnelige. Hva er en "kirke" (ekklesia) - egentlig? Skal bli spennende å følge flere artikler (hvis det kommer) om emnet!

    SvarSlett
  5. Frid BjornOlav.
    Det var intressant det du skrev om idag,det ska jag titta igenom mer.Jag har hittat en så träffande dikt,som jag tycker passar så bra in i hur världen ser ut i dag.Det är en dikt av Ida Granqvist.

    Nu
    Och om vi förr ej offrat rop
    och tårar,så gäller det NU ,
    att samlas i templet med Herrens hop, och döpas med åkallans smärtedop på knä,både jag och du.


    Ty domen begynnar på Herrens hus
    och där går Hans eldväg fram
    Hans altare, se, hur det flammar i ljus,och runt om ligger Hans värld i grus,och svika vi nu är det skam.

    På knä att tigga,Nej fatta om
    Guds Hand i skälvande tag;
    O,Herre Du vet varför hit jag kom,
    jag släpper Dig icke vad heller som
    ty nu är min Gudskamps dag.

    Just detta , ty domen begynner på herrens hus,tycker jag är så talande,eller hur?
    Ha det så bra,hälsar Karin.

    SvarSlett
  6. Hei Olaf F. Hjertelig velkommen til bloggen! Det finnes allerede en del artikler om menigheten på bloggen. Og det kommer definitivt mange flere. Spennende med din egen blogg også. Fantastisk flott bilde av deg på fjelltoppen.

    SvarSlett
  7. Og nok en gang et profetisk dikt fra Karin. Tusen takk!

    SvarSlett