tirsdag, juni 17, 2008

Verdens eldste kirkebygg?



Det har vært veldig spennende å følge med på de arkeologiske utgravningene som nå pågår i Rihab i Jordan. Lederen for The Rihab Centre for Archaeological Studies, arkeologen Abdul Qader Hussan mener de nå har funnet ruinene av det som kanskje er verdens eldste kirke. Kirken kan skrive seg tilbake til år 30-70 e.Kr. Ruinene er funnet begravd under en nyere kirke, Hellige Gregorius, som ble bygget rundt 230 e.Kr. Sammen med funnet av ruinene etter kirken, er det også funnet vakre gjenstander, som sansynligvis har vært i liturgisk bruk. Det siste må være noe utfordrende for de av våre venner som er allergiske mot alt som smaker av liturgi eller bruken av gjenstander i gudstjenesten. :-D Blant funnene som er gjort er lamper med inskripsjonen "herlighet".

I følge BBC er kiken bygget i det som kan ha vært en naturlig hule, og den er blitt brukt både som kirkebygg og som bolig. Selve kirkerommet er rundt tolv meter langt og syv meter bredt. Inne i dette rommet finnes det en sirkelform som trolig er brukt til gudstjenester. Dette området, av en type som går under betegnelsen apsis eller korrunding. Fra før av kjenner man bare til en apsis i et underjordisk rom - og i det tilfellet vet man med sikkerhet at det dreier seg om en kirke.

Den jordanske arkeologen, Abdul Qader al-Husan forteller at de har gjort funn som tyder på at denne kirken gav ly til de første kristne. I en mosaikk i bygningsrestene som nå er funnet, beskrives grunnleggerne som "de 70 som var elsket av Gud og guddommelige".

Funnet av dette som sansynligvis er en kirke, er gjort i den nordlige delen av Jordan, på grensen til Syria.

Jeg gleder meg over dette spennende arkeologiske funnet, da det er med på å bekrefte historien om de første kristne, og hvordan de kom sammen både i hjemmene og i bygninger som var spesielt innrettet for gudstjenestelig bruk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar