I forrige artikkel så vi nærmere på den historiske bakgrunnen til at jødene kom til Kina. Jeg siterte en artikkel skrevet av Hans Myrvold, som nettopp har kommet hjem fra Midtens-Rike. Artikkelen er publisert i Sjibbolet, organ for pinsevennenes arbeid i Israel. I artikkelen skriver Myrvold:
"Ettersom hundreårene gikk spredte de seg over hele Kina. De fikk leve sitt liv i fred og ro. Jødene ble dyktige jordbrukere og utviklet seg i de forskjellige yrker og ble flinke handelsfolk." Synagoger ble bygget i de fleste større kinesiske byer. De tok vare på sine jødiske skikker, blant annet overholdelsen av sabbaten. Slik også i dag, selv om jødene nå kommer sammen i egne hjem. Flesteparten av deres synagoger er enten brent eller omgjort til teatersaler eller fabrikker. Det sørget Mao og hans revolusjon for.
"I dagens situasjon er det ikke lett å få kontakt med jødene," skriver Myrvold og legger til:
"Femti års forfølgelse har lært dem å være forsiktige. Det er en risiko for dem å ha kontakt med utlendinger. Politiforhør og kanskje fengselsopphold vil de unngå. Det tok meg faktisk to år fra jeg spurte om det var jøder i Kina til jeg fikk svar på det."
Hans Myrvold ble tatt med til Keifung - hovedstaden under Tang dynastiet, som varte fra 618 til 907.
"Vi var to nordmenn som reiste 16 timer med tog fra Beijing. Denne byen regnes fremdeles som en jødisk by og det er bygget et museum om jødenes historie fra de kom ridene på kameler.."
Da Myrvold spør om hvor mange jøder som finnes i dagens Kina, får han intet svar. "I de fleste byer," lyder det vage svaret. Når han så spør om hvor mange som ble myrdet og utryddet under Mao, er svaret: "Mange". Når han så spør hvor mange jøder som bor i Keifung svarer de: "Kanskje 700."
Men jødene han treffer svarer at de lengter tilbake til Løfteslandet. "Vår lengsel etter å komme tilbake til Israel ble vakt da jødene fikk sitt land tilbake i 1948. Vi har lest i Bibelen at vi skal vende tilbake, men før 1948 var det ikke noe land å vende tilbake til. Så kom Mao til makten og han stengte grensene for oss. Nå er det blitt lettere, det er ikke så strengt lenger så nå har vi et håp," svarer de når Myrvold spør.
La oss be om at jødene gjør aliyah fra Kina til Israel. Jødene skal hjem.
I morgen skal jeg høre på Hans Myrvold og ikke minst David Wang og to andre pastorer fra husmenighetene i Kina. Kanskje de kommer inn på temaet som dagens blogg handler om. Dette ser jeg fram til!
SvarSlettStener