I år er det nøyaktig 100 år siden en bokserie med fellestittelen "The Fundamentals", ble utgitt. Bokserien, som ble redigert av den anerkjente evangelisten og kongregasjonalisten Reuben Archer Torrey, bestod av i alt 94 artikler, hvorav 27 var viet Den Hellige Skrifts ufeilbarlighet. Noen av bindene ble distribuert til ikke mindre enn 300.000 pastorer, misjonærer og forkynnere i en rekke land.
Bokserien kom som en reaksjon på den såkalte historisk-kritiske forskningen, og artiklene var skrevet av fremragende teologer og forkynnere blant baptistene, metodistene og presbyterianerne.
Det er fra denne bokserien vi har fått ordet "fundamentalist". Ordet er i mange sammenhenger brukt som et skjellsord, men den gangen betegnet det noe særdeles viktig: man ville bygge på det fundamentet som Bibelen, Den Hellige Skrift utgjør.
En slik bokserie ville det ha vært et stort behov for også i dag, når en ser hvordan den ene sammenhengen etter den andre forlater den grunnen som man tidligere bygget på. Holdningene som bidragsyterne til denne bokserien representerte, var ikke nye. De var like gamle som kristenheten selv. I følge den såkalte historisk-kritiske forskningen skulle Bibelen nå vurderes som all annen oldtidslitteratur, og man skulle forlate det de kalte "et uvitenskapelig veridensbilde". Jesus hadde, i følge disse såkalte forskerne, ikke sonet for menneskenes synder, og var kun en visodmslærer og et forbilde. Denne liberalteologien har fulgt oss frem til i dag, og har virket lammende på både menigheter og enkeltpersoner som har blitt influert av den.
Bokserien om den kristne tros fundamenter kom som et friskt pust. Den førte mennesker tilbake til Bibelens grunnsannheter. For de av bloggens lesere som kan lese engelsk, finnes denne serien her, og kan lastes ned:
http://www.geocities.com/Athens/Parthenon/6528/fundcont.htm
Tack, Björn! Viktigt att den här informationen om vad "fundamentalism" egentligen betyder presenteras. Det har, som du säger, blivit ett bekvämt skällsord - men det har det genom den liberala pressen och media. Förr sa man i stället "fanatiker" om någon som gick för långt i sin tro. Det är konstigt att man på fullt allvar kan mena att den som tar sin tro på allvar, som menar att Gud bestämmer över människor, är förvirrad i sin religionsutövning, en "fundamentalist" - som inte är en humanistisk liberal, som tror på raka motsatsen till religiös tro. Vem har då fel? Frågan är väl närmast hur medveten denna manipulation av förutsättningarna är. Religionsfriheten blir då helt ihålig, och man kan lika gärna erkänna att man inte erkänner religionen som sådan. Bibeln är den enda bok som inte ska läsas som den står. Svensk (och väl norsk) lag ska uttryckligen läsas "efter bokstaven".
SvarSlettDet är samtidigt så att 2 Kor 3, om Anden och bokstaven, missbrukas. Att "bostaven dödar, men Anden ger liv" (3:6) syftar på GT respektive NT. Själva detta ställe är ju skrivet med bokstäver! Och därmed har det välsignade Evangeliet förmedlats till oss, gamla hedniska vikingar, som levde av svärdet och tjänade demoner.
"Alltså är ni inte längre gäster och främlingar utan medborgare tillsammans med de heliga och tillhör Guds familj. Ni är uppbyggda på apostlarnas och profeternas GRUND, där HÖRNSTENEN är Kristus Jesus själv. Genom honom fogas hela byggnaden samman och växer upp till ett heligt tempel i Herren. I honom blir också ni uppbyggda till en GUDS BONING genom Anden." (Ef 2:19-22)