torsdag, oktober 08, 2009

Anabaptistisk pionermisjon i Perus høyland


Betsie og Gordon Wenger er misjonærer blant Quechua folket i Peru. De er bosatt i byen Velille, oppe i høylandet, en by med rundt 3.000 innbyggere. Her har de plantet en menighet i anabaptistisk tradisjon. I to år har de levd i tro, uten noe underhold fra noen menighet, etter at hjemmemenigheten deres ikke så seg i stand til å støtte dem økonomisk lenger.

Det var i det siste nr av Charity Christian Missions, som jeg fikk i posten her om dagen, at jeg leste om familien Wenger. Jeg ble grepet av deres overgivelse til misjonsbefalingen, og deres trofasthet mot det kall de har fått, selv etter at de mistet sin økonomiske støtte.

Det var i 1996, da Gordon Wenger var 18 år gammel, at han ble med på et ungdomsteam til Peru. Teamet var der i fire måneder. Besøket gjorde et uutslettelig inntrykk på Gordon. Han klarte ikke å glemme de mange behovene eller åpenheten han så hos peruvianerne, heller ikke mangelen på høstarbeidere til misjonsfeltet. De neste 10 årene arbeidet Gud kontinuerlig for å forberede Gordons hjerte til å tjene Kristi kropp på Hans måte. Gordon Wenger reiste til andre land, studerte ved en bibelskole, og søkte å tjene Herren der hvor han var.

I løpet av det første året han var gift med Betsie. begynte Herren å åpne en dør for at de kunne reise til Peru. På dette tidspunktet hadde Gordon lagt Peru fra seg, og ønsket kun å reise dit om det var Herren som ledet dem dit. Det var etter at han hadde overlatt til Herren hva som skulle skje, at han hørte om en annen anabaptistisk menighet som gikk med samme tanker om å starte opp misjonsvirksomhet i Peru. De fikk kontakt med dem og sammen med broder Emanuel Esh fra Charity Ministries i Ephrata i Pennsylvania, dro de til Peru for å se på mulighetene til å drive med misjon. Reisen konkluderte med at de ville starte opp et pionerarbeid i Peru.
ti
Siden den gang har arbeidet vært gjenstand for mange endringer. Det har ikke vært enkelt å finne en farbar vei i arbeidet. Siden det var andre som drev misjonsarbeid i de større byene, ble de ledet til å starte opp arbeid i en liten fjellandsby oppe i høylandet. Her er det ikke noe annet evangelisk arbeid. Innbyggerne i Velille er nominelle katolikker, hvis tro er ispedd Inca animisme. De ofrer til solen, jorda og fjellene, og det er vanskelig for dem å forstå at de må forlate dette for å følge Jesus.

Hver mandag er det markedsdag i Veville. Hit kommer det folk også langveisfra. Det er ikke uvanlig å gå mange timer for å komme seg til markedet. Familien Wenger er også her. De selger Bibler og kristen litteratur.

Å være misjonær i høylandet i Peru er utfordrende på mange måter. Ikke bare med hensyn til vanskelighetene med å nå en folkegruppe med en animistisk tro blandet sammen med katolisisme, men også fordi de klimatiske forholdene er utfordrende. Familien Wenger forteller at de sliter med sydom, forkjølelse og av og til fristelsen til mismot. Dessuten er det langt til fellesskap med andre kristne. Noen av dem bor 12 til 40 timers reise unna!

"Men hvilken velsignet tid vi har sammen når vi møtes," forteller Gordon Wenger.

Du kan lese mer om familien Wenger her:
http://peruwengers.blogspot.com/

1 kommentar:

  1. Anonym7:03 p.m.

    Så fint å lese slike historier. Mer av dette!

    SvarSlett