Baptistmenigheten i Hamburg, som ble grunnlagt 22. april 1834, da Johann Gerhard Oncken og seks andre lot seg døpe i elva Elben, vokste raskt. To år senere har den 68 medlemmer. Men så satte forfølgelsene inn.
Frem til nå hadde baptistene fulgt myndighetens pålegg om å døpe om natten. I 1837 begynner Oncken å døpe på dagtid og o full offentlighet. Det er nå han kommer med utsagnet, som han er blitt kjent for, og som mange baptister over hele verden har som sitt motto: "Hver menighet skulle være en misjon og hvert medlem en misjonær." Motstanden øket på. Så brenner Hamburg. Det skjer i 1842 og byen rammes hardt. Baptistene er på plass og hjelper, og myndighetene gir dem ro en stund på grunn av den innsatsen de gjorde for byens ve og vel. Så begynner trakasseringene igjen.
I 1848 og 1850 vedtok Hamburg bys borgere et dekret om religiøs frihet, som gjorde det mulig for baptister å kunne forkynne offentlig.
I 1848 arbeidet Oncken sammen med andre om å få utgitt Das Missionblatt, den første avis utgitt regelmessig av baptister i Europa. Året etter begynte han å undervise studenter, og i 1880 ble et fireårig teologisk seminar grunnlagt i Hamburg. Når de tyske baptistene skal forfatte sin trosbekjennelse i 1847, så er Johann Gerhard Oncken en aktiv og viktig bidragsyter. Det er han også når de tyske baptistene skal organisere sin sammenslutning av frie baptistmenigheter i 1849.
I neste artikkel skal vi se nærmere på de gode relasjonene Oncken hadde med mennonitene.
På bildet ser vi menighetslokalet til en av dagens baptistmenigheter i Hamburg, Den internasjonale baptistmenigheten.
(forsettes)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar