Lukas skildrer pinsefestens dag i Jerusalem slik:
"Da pinsedagen var kommet, var de alle samlet på samme sted med samstemt sinn. Og plutselig kom det en lyd fra Himmelen, som av en stormende, mektig vind, og den fylte hele huset er de satt. Så viste det seg delte tunger for dem, som av ild, og de satte seg på hver enkelt av dem. Og de ble alle fylt med Den Hellige Ånd og begynte å tale i andre tunger, alt etter som Ånden gav dem å tale." (Apg 2,1-4)
Lukas beskriver i dette skriftavsnittet en type tale som "tale (lalein) i andre tunger"(heterais glossais). I dette tilfellet refererer han til den overnaturlige evnen til å tale et ikke-lært språk. Dette bekreftes jo av det faktum at pilegrimsskaren som befant seg i Jerusalem på den jødiske Shavout (pinse) kom fra ulike kanter av den daværende kjente verden - og de hørte de 120 disiplene tale til dem på deres egne språk.
Det finnes altså en type tungetale som blir beskrevet som xenolalia. Dette er:
"Og hvordan kan de ha seg at vi hører, enhver av oss på vårt eget språk, det som vi ble født inn i?" (v.8)
I det første kristne århundre var de jødiske bosetningene primært å finne i den østlige delen av Romerriket, hvor gresk var hovedspråket. Men det fantes jødiske bosetninger så langt vest som Italia og så langt øst som Babylon. Blant pilegrimene inkluderte det gjester fra Mesopotamia og til og med enda lenger øst, fra Parthia, Media og Elam (våre dagers Iran). Av interesse for oss i dag merker vi oss at det var representanter fra Media - mederne mener mange er våre dagers kurdere, og fra Libya! Det betyr at disse mest sannsynlig brakte evangeliet tilbake til sine egne land, om de dro hjem fra Jerusalem etter pinsefestens dag.
(fortsettes)
var innom siden, jeg stiller spørsmål ang tungetalen.
SvarSlettSom vi vet så snakket de første kristne i tunger, men Paulus skrev at det å tale i tunger skulle opphøre 1.Korinter 13:8.
Men i 1906 var det et stort vekkelsesmøte i USA der mennesker begynte å tale i tunger og spredte så bevegelser utover hele verden der et kjennetegn er å tale i tunger, hvis man er en kristen.
Men spørsmålet er, skulle tungetalen oppstå igjen på begynnelsen av 1900 tallet? Eller skulle den opphøre slik Palus skrev.
Og hvorfor snakker mennesker i tunger når det skulle opphøre?
Det er helt riktig at tungetalen en dag skal opphøre, det skal også profetiske budskap, men ikke bare det, kunnskapen skal en dag opphøre. Når skjer dette?
SvarSlettHvis du ser på vers 10 finnes svaret der: "Men når det fullkomne kommer..." Når skjer det? Har det skjedd? Er vi der ennå? Nei, det skjer ikke før vi er hjemme hos Gud, i himmelen. Først da er det fullkomne kommet. Inntil da trenger vi Åndens gaver.
Hva med 1.Korinter 13:13, der skriver Paulus at tro, håp, kjærlighet, blir stående.
SvarSlettDet må bety at tungetalen er opphørt mens man har håp, og håpet er jo oppfyllt når man har kommet blant annet til himmelen.
Det vil si at tungetalen skulle være opphørt nå når vi har håp.
Men troen og håpet og kjærligheten fantes jo også før pinsefestens dag.
SvarSlettOg vi er jo ennå ikke i himmelen.
Men siden Paulus skrev vers 13 nu blir de stående disse tre, tro, håp, kjærlighet.
SvarSlettDa er det jo logisk å tro at han skrev om noe som skulle skje i nær fremtid, at tungetalen skulle opphøre, ikke om 2100++? år.
Så da tror jeg at tungetale i kristendommen er opphørt nå.
Men om det er slik da må du vel også kunne si hva det var som skjedde som gjore at tungetalen opphørte. Hva er dette "noe"? For det må jo bety at vi lever i det fullkomne nå! Gjør du det? Ser du det fullkomne rundt deg?
SvarSlett