onsdag, mars 07, 2012

Chin-folkets skjebne som illegale flyktninger i India

Rundt 100.000 kristne av chin-folket har flyktet fra forfølgelse og tortur i hjemlandet Burma til den østlige staten Mizoram i India. Her utgjør de nå hele 10 prosent av befolkningen. Problemet er at de offisielt ikke eksisterer!

Dette problemet ble tatt opp i forbindelse med en panelsamtale i Washington DC i går som flere humanitære organisasjoner sto bak. Hensikten med samtalen var å øke bevisstheten om den plikten vi alle har til ikke å overse verken chin-folket eller deres skjebne. 90 prosent av chin-folket er kristne. I forbindelse med panelsamtalen ble det også holdt en pressekonferanse hvor en 134 siders rapport ble presentert. Nederst i denne artikkelen finner du en link til denne rapporten, slik at du kan lese den selv.

Chin-folket som har flyktet til Mizoram i India er fra Chin-staten i det vestlige Burma. Siden 1988 har titusener av chin-folket flyktet til Mizoram i India. De har flyktet fra etnisk, politisk og religiøs forfølgelse under det brutale militærregimet i Burma. Frem til januar 2011 hadde ingen utlendinger adgang til Mizoram. I tiden 7. april til 2.mai i fjor var en delegasjon på besøk i dette området, hvor flere av de som deltok i panelsamtalen i går, var med. Hva de fant har vært lite fremme i de internasjonale mediene: chin-folket i Mizoram representerer et flyktningeproblem hvor chin-folket ansees å være illegale fremmede og derfor lever i konstant frykt for å bli arrestert, bøtelagt og forvist. Blir de forvist tilbake til Burma venter tortur og død i mange tilfeller. Fordi de er illegale flyktninger i India har de heller ingen rettigheter, og det er svært vanskelig å skaffe arbeid. Det eneste tilbudet er underbetalt illegalt arbeid. Overgrep de utsettes for kan - fordi de er illegale flyktninger - heller ikke rapporteres til politiet.

Du kan lese mer om chin-folkets situasjon i Mizoram her:

http://chinseekingrefuge.com/report

Bildet er hentet fra pressekonferansen i Washington DC i går.

1 kommentar:

  1. Hei, jeg er Chin-folk og det der var fint å lese. takk!

    SvarSlett