fredag, september 20, 2013

Å leve livet med Jesus slik at andre liv forvandles, del 1

Når Mark Van Steenwyk var 18 var han som mange andre amerikanere: han bar cowboy-hatt, hilste flagget, var evangelikal kristen og trodde at Gud hadde velsignet Amerika.

'Jeg elsket Amerika. Jeg var Amerika', skriver han i sin nylig utgitte bok: 'The UNkingdom of God', publisert av InterVarsity Press.

Når han ble mer voksen la han merke til at ikke alt var som det skulle være: USA var en 'kristen nasjon' men også et imperium som brukte makt. Jesus talte mot rikdom; Amerika var en rik nasjon. Kristne svor lydighet mot nasjonen. Guds rike omfatter både himmel og jord. Jesus kalte de som ingenting var og de ble marginaliserte.

Mark Van Steenwyk bestemte seg for å nærme seg den kristne tro på en ny måte, og omvende seg fra manipulasjon og makt. Som et resultat av dette grunnla han sammen med sin kone en kommunitet i 2004. De kalte kommuniteten Missio Dei. I fjor skiftet de navn til Mennonite Worker. Flere andre har sluttet seg til. De ønsker å hjelpe hverandre til å leve i enkelhet, hjelpe sine naboer og vise gjestfrihet. Og på den måten leve ut i praksis det Jesus underviste om.

'Å lære seg til å underordne seg med marginaliserte mennesker og lære seg til ikke å ha makt over valg andre gjør kan være svært verdifulle korrektiver', sier Mark Van Steenwyk og legger til: 'For meg å leve i en kommunitet har gjort at jeg stiller spørsmål jeg ellers ikke ville ha gjort, og det er har vært smertefullt'.

Kommuniteten begynte som menighetsplanting i den indre bykjernen av Minneapolis med støtte fra Baptist General Conference. Etter et års tid følte Mark Van Steenwyk at den opprinnelige visjonen måtte justeres. Noen av de som ble igjen etter at menighetsplantingsprosjektet opphørte, var med på å grunnlegge Messio Dei. Utgangspunktet var et hus hvor man kunne leve Jesus-sentrerte liv og hvor man kunne vise gjestfrihet til mennesker som ikke hadde noe sted å bo.

For fire år siden opphørte samarbeidet med baptistene. Sarah Lynne Gershon, som har bodd i kommuniteten siden siden hun gikk ut av college i 2008, sier det slik: 'Baptistene forstod oss ikke i det hele tatt'.

På dette tidspunktet eide kommuniteten to hus. De så etter muligheter for å kunne tjene. Ingen av dem kom fra noen mennonite-tradisjon. Men de ble kjent med mennonitene mens de holdt på med å undersøke hva andre trossamfunn sto for.

'Jeg kjente med en gang at verdiene anabaptistene sto for var noe vi kunne identifisere oss med,' forteller Mark Van Steenwyk. Han tok kontakt med Ed Kauffman, som var leder for Central Plains Conference, på det tidspunktet. Han spurte Kauffman om han kunne fortelle en historie om hvordan mennonitene hadde lykkes med noe? Baptistenes definisjon på fremgang handlet om numerisk vekst. Kauffman beskrev en menighet i Colombia hvor to grupper fra hver sin side av en pågående voldelig konflikt kom sammen for å feire gudstjeneste.

'Det var virkelig en suksess-historie,' tenkte Mark Van Steenwyk. Kommunitetens medlemmer følte de kunne identifisere seg med verdiene mennonitene stod for, slike som: å dele fellesskap og vise gjestfrihet, ikke-vold og det å leve enkle liv.

De slo seg derfor i lag med mennonitene i 2008.

På bildet ser vi:

Fra venstre: Jared Ingebretson, Martin Mandansky, Jen Shirk, Charlie Thompson, Sarah Lynne Gershon, Brett Gershon, Josh Huaynate Ellens, Carmen Huaynate Ellens (holding Micaela Huaynate Ellens), Mark Van Steenwyk, Amy Van Steenwyk. Barna fra venstre, er Mateo Huaynate Ellens, Jonas Van Steenwyk and Marco Huaynate Ellens. — Photo by Mennonite Worker - 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar