tirsdag, juli 07, 2009

Gud har sin egen forunderlige måte å svare på bønn



For noen dager siden ringte telefonen. En for meg ukjent person med svensk stemme, lurte på om ikke jeg var interessert i en bok om Russlands apostel?

Forunderlige Gud! Da jeg ble en kristen i 1972 opplevde jeg samtidig et kall til de slaviske folkene. Dette har jeg fortalt om tidligere på bloggen. Jeg bad i mange år om at Gud måtte legge det slik til rette at jeg kunne komme til Russland for å forkynne evangeliet.

For noen år siden fikk jeg bønnesvar, og siden den gang er det blitt mange reiser til Russland i evangeliets tjeneste.

Jeg glemmer likevel ikke første gang jeg satte mine bein på russisk jord. Den følelsen var ganske overveldende. Å reise ut på den russiske landsbygda, møte de kristne, forkynne evangeliet i landsbyene og byene i områdene sør for St.Petersburg var sterke opplevelser som har prentet seg inn i mitt sinn og i mitt hjerte. Jeg la igjen noe av meg selv i den russiske mold. Og det går ikke lang tid før jeg kjenner på lengselen etter å reise tilbake. Der borte har jeg så mange venner.

Så når den for meg ukjente kvinnen ringte og spurte om ikke jeg var interessert i en bok om Russlands apostel - Basil A. Malof (bildet) - kjente jeg tårene presse på. Hvordan i all verden kunne hun vite at jeg lette etter en bok av Malof. Jeg eide nemlig i sin tid en bok av ham med tittelen "100 prosent för Kristus", utgitt på Evangeliipress i Örebro, men jeg kunne ikke finne den igjen. I flere dager hadde jeg stått på hodet for å lete etter den, men kunne ikke finne den. Så ringer denne kvinnen og spør om jeg ikke var interessert i en bok om Russlands apostel.

Tenk det. Gud har sine måter å besvare bønn på, og samtidig bekrefte og utfordre ens tjeneste. For jeg vet at jeg en dag skal tilbake til Russland, og jeg vet det blir reiser til Ukraina, Hvite-Russland, og andre av de slaviske nasjonene. Gud talte for en tid tilbake om Serbia. Og midt oppe i dette er jeg syk - og kan ikke reise.

Men for meg var det en slik vidunderlig oppmuntring. Den for meg ukjente kvinnen med den svenske stemmen visste nok ikke hva dette betydde for han som fikk telefonen fra henne.

I Rom 11,29 leser vi:

"For Guds nådegaver og kall kan ikke tas tilbake." (Bibelen Guds ord)

I andre oversettelser står det at "Gud angrer ikke sitt kall og sine nådegaver."

Boken kom i posten i går. Den heter: "Rysslands apostel. Ur Basil A. Malofs liv", utgitt av Evangeliippress i 1955. Forfater er blant annet den legendariske Oswald Smith. Nå vet jeg hva jeg skal bruke de kommende ukene til! Hvilken skatt jeg har fått i mine hender. Takk, gode Gud, for at du besvarte min bønn på en slik forunderlig måte.

For de som ikke vet det var det Basil A. Malof som grunnla de aller første evangeliske menighetene i St. Petersburg og Moskva. Han var også mange år president for det russiske bibelselskapet. Han forkynte også evangeliet i Libau, Riga, ble arrestert og sendt til Sibir og til slutt utvist fra Russland. Mer om Basil A. Malof kommer helt sikkert på denne bloggen!

7 kommentarer:

  1. Märkligt BjornOlav,att du nämner denna bok,av Basil A Malof,för jag har själv läst den.och det är en bland de bästa böcker jag läst!
    100 procent för Kristus.
    Var det den boken du fick?
    Det var rörande att läsa om det du varit med om i Ryssland,och din längtan dit! Ja,BjornOlav,vem vet vad Herren har i beredskap för dej!
    Ps. Cd-en som jag lovat dej den är bestäld så jag sänder den så fort jag får den!
    Ha en välsignad dag!
    Karin

    SvarSlett
  2. Så sterkt å lese om et slikt bønnesvar og bekreftelse. Håper du vil kunne reise og treffe dine slaviske venner ganske snart.
    Tove O

    SvarSlett
  3. Boken "100 prosent for Kristus" har jeg nok mistet. Boken jeg fikk i posten var "Rysslands apostel".

    SvarSlett
  4. Ja, det var et forunderlig bønnesvar. Nå leser jeg Malofs bok, men det er vanskelig fordi tårene kommer i veien. Jeg vil så gjerne til Russland igjen!

    SvarSlett
  5. BjornOlav;
    jag ska se om jag hittar boken så sänder jag den till dej.
    Karin

    SvarSlett
  6. BjornOlav;
    Vänta och se vad Gud har i beredskap för dej!
    Vem vet? Kanske det är just Ryssland!Herrens vägar är outgrundliga!Glöm inte att Vår Gud Han är Allmaktens Gud!Så som Han bestämmer blir det!
    Karin

    SvarSlett
  7. Karin

    Jeg er glad for at du oppmuntrer meg og ber for meg når det gjelder Russland. Du må ikke kvitte deg med Malofs bok for min skyld. Du trenger den. Gud velsigne deg, gode Karin!

    SvarSlett