fredag, juli 03, 2009

Når man ikke våger å snakke om synd lenger



Oslo Kristne Senter har besøk av Ray Bevan fra Wales i forbindelse med det årlige Camp Meeting som pågår nå. Han støtter godt oppunder den læren som Åge Åleskjær (bildet) har forfektet de senere årene.

Ifølge Dagen/Magazinet har Bevan sagt: "Kirkene i Vesten har blitt for fordømmende, intellektuelle og religiøse. Religion krever det perfekte, men det gjør ikke nåden. Og Gud er ikke av den nervøse typen, bare se på dem han brukte i Bibelen. Peter fornektet ham da han trengte det som mest, David drepte, Noah drakk. Listen er lang, smiler Bevan."

Det finnes noen klisjeer som man stadig vender tilbake til i en del trosmenighetssammenhenger. Det ene er ordet "religion" eller "religiøst". Det er pr. definisjon stort sett alt det som ikke er det samme som de som bruker ordet. DE er ikke religiøse, det er det de andre som er.

Religiøs er man også om man ber annerledes enn dem. Eller bruker for mye tid på bibellesning, eller går for ofte på møter. I hvert fall om man går på andre møter enn de som selv arrangerer.

Jeg tror ikke Bevan har rett i sin påstand. Jeg tror han henger seg opp i en tid som en gang var, da han selv vokste opp. I dag forkynnes det ikke mye om synd i kirker og menigheter. Det forkynnes derimot veldig mye om hvordan du kan bli et bra menneske, hvordan du kan bli velsignet, få framgang, få et bedre selvbilde. Det tas ikke noe oppgjør med samboerskap, mammondyrkelse, dobbeltliv.

De siste årene har jeg sjeldent hørt noen bruke ordet synd, langt mindre snakke om omvendelse, eller et liv i forsakelse og tro.

Joda, Gud brukte disse personene Bevan henviser til. Men ikke før de var sønderknust innfor Gud. Ikke før de var kommet i syndenød og hadde omvendt seg. Ingen av dem levde heller i synd.

16 kommentarer:

  1. Spennende at du våger å ta opp dette, for dette er nok ganske så kontroversiellt.

    SvarSlett
  2. Anonym1:21 p.m.

    Jeg mener at Bevan og en annen forkynner på Camp Meeting, Peter Younggren, er skilt. Åleskjær var
    også forlover i Bevan`s siste bryllup.

    Jeg skjønner ikke at andre forkynnere er villig til å stå på samme talerstol som disse herrene!

    Nådebudskapet som forkynnes av Åleskjær og kompani passer ikke for meg!

    Stener

    SvarSlett
  3. Jeg tror Peter Younggren fortsatt er gift, men han har erkjent å ha hatt et utenomekteskapelig forhold til en annen kvinne. Han ble tatt ut av tjeneste for en svært kort tid, for så å settes inn igjen.

    SvarSlett
  4. Anonym1:47 p.m.

    Jeg synes dette ordet passer godt inn i denne sammenhengen:

    "Forkynn ordet! Vær rede i tide og utide! Overbevis, IRETTESETT, FORMAN med all langmodighet og undervisning. For den tid kommer da de ikke skal holde ut den sunne lære, men etter sine egne lyster hoper de seg opp lærere, og det etter hva som klør dem i øret..." (2.Tim 4,2-3)

    SvarSlett
  5. Nej verkligen sant att idag förkunnas det inte om synd längre, eller om syndanöd men däremot om hur man själv kan få framgång.
    Jag tror att våra kämpar både David och även Petrus var tvungna att så att säga gå igenom denna öken för att där få insikt över
    hur eländiga de egentligen var i sig själva!
    Korsets princip återigen;
    Att förlora är att vinna!
    Att lägga ner allt som hindrar vid korset och därigenom helt låta Kristus ta över mitt liv!
    Ja så hjälp oss alla Jesus med detta!
    Karin

    SvarSlett
  6. Anonym4:05 p.m.

    Se det! Nå var det ikke så nøye og gå til kilden selv. Nå tar du det som står i avisen for god fisk.
    for det er avisen du siterer. Og det som står der er vel ikke usant, men du mener det ikke er hele sannheten. Etter som jeg kan forstå.
    Nå har det seg slik at jeg var på det møtet. Da jeg var i Oslo så fikk jeg annledning til det. Det angrer jeg ikke på. Det var veldig fint og høre Bevan forkynne. Veldig oppmuntrende!
    Det avisen skriver er sant det, men. Ja, for det er et stort men. De skriver bare halve sannheter de og. Bevan holdt veldig klart frem at dette ikke var noen tale for de som ønsket og leve i synd, men en oppmuntring til de som hadde syndet men ønsket og gå vidre sammen med Gud.
    Du har feil Bjørn Olav når du sier at det er så veldig enkelt i dag. At en i de fleste sammenhenger bare kan synde og få en klapp på skuldere og fortsette og synde.
    Jeg vet hva jeg snakker om.
    Mennesker i dag som har begått synder som f.eks. ekteskapsbrudd ol. føler seg både utstøtt og sett på som annenrangs av veldig mange kristne brødre og søstre.
    Det som Bevan forkynte var at Gud er ikke slik. Han tilgir og glemmer. Og at du derfra kan få en ny start og Gud ikke ønsker og holde det frem for deg som har skjedd. Det er faktisk tilgitt og glemt.
    Og det kan jeg ikke skjønne at du skal få vridd til noe negativt. Derfor vil jeg oppmuntre deg til det sammen som du gjør med alle andre her inne. Kjøp cd'en av prekenen da vel. Og hør på den og så kan du gjerne skrive hva du mener.
    Sier ikke at du er enig i alt han sier, men da har du i hvertfall ditt på det tørre.
    Du må jo prøve og leve etter de samme reglene som du setter for andre. Det mener jeg er redelig.
    Jeg ble i hvertfall kraftig oppmuntert over Guds kjærlighet til meg.

    SvarSlett
  7. Uten referanse til nevnte møte hvor jeg selv ikke var tilstede - men i forhold til "billig nådeforkynnelse": Les Dietrich Bonhoeffers "Etterfølgelse". Det vil du aldri angre på! Når det gjelder gjengifte: Gud har aldri satt sitt "godkjennings-stempel" på gjengifte uten ved dødsfall. Herren var trofast mot sin utvalgte, på tross av gjentatt hor. Når Herren aldri har "giftet seg på nytt" så er det eksempelet også vi skal følge. Livet er aldri enkelt, men spørsmålet er hva som har førsteplassen: Menneskets behov eller Herrens herlighet og altomfattende nåde og kjærlighet. Hvis vi som kaller oss kristne ønsket å følge i mesterens fotspor, var vi kanskje mer villige til å leve uten hele tiden å fylle opp vår behovskvote - og heller ha vårt alt i Ham - Jesus Kristus.

    SvarSlett
  8. Hvis du leser teksten min litt nøyere, vil du se presiseringen jeg gjør:

    "Ifølge Dagen/Magazinet har Bevan sagt ..."

    Jeg var ikke til stede, men nå har jeg hørt både Bevan/Åleskjær ganske mye. Jeg tror også jeg er rimelig kjent med den forkynnelsen de står for. Jeg er også ganske lei av den harseleringen de stadig driver med når det gjelder andre kristne. Som jeg skrev: Vi er de religiøse, DE er de frie, levende, de ikke-religiøse. Hvorfor disse sparkene mot andre medsøsken, hele tiden?

    Det er jo flott at du ble oppmuntret over Guds kjærlighet til deg. Guds nåde er dyrebar og forunderlig og stor og det å oppleve Guds Farskjærlighet er vel det fineste vi kan få oppleve.

    Mitt poeng er at det finnes mye i denne nye nådeforkynnelsen som ikke stemmer med Guds ord. Og, som jeg skrev, det er ikke mye som forkynnes om Jesu Kristi kors, om forsakelse og tro i mange kristne sammenhenger i dag. Det går helst i helt andre ting.

    Gud kan gjenopprette, også de som har opplevd havarerte ekteskap. Han tilgir, Han renser. Det er viktig å vise raushet, men det må finnes en standard for ledere i forsamlingen også. Jeg tviler ikke på at Ray Bevan har opplevd og opplever Guds nåde i sitt liv, men det er ikke uproblematisk at han selv er skilt og understreker så sterkt at Gud er nådig. Ser du det?

    Det er flott at Bevan presiserer at det han sier ikke er en oppfordring til å synde. Jeg savner derimot en tydeligere understrekning av at Gud ikke bare er kjærlighet, men også hellig.

    Jeg får se om jeg skaffer meg prekenen på CD. Jeg hører ikke med blant dem som får feriepenger, så det er en vurdering jeg får ta.

    SvarSlett
  9. Helt enig, Aleksander! Dietrich Bonhoeffers bok "Ettefølgelse" skulle mange ha lest i dag. Det er virkelig en grundig undervisning om hva det vil si å ettefølge Jesus i forsakelse og tro. Håper den kommer i ny norsk utgave snart.

    SvarSlett
  10. Anonym4:56 p.m.

    Ja da jeg ser at du skriver "i følge DM", men du henter din inspirasjon til og skrive det du skrive derfra. Og skriver negativt om en hendelse/preken du ikke har hørt.
    Ja jeg tror du har lest og hørt mye av Åleskjær og kompani. Men det var det prisnsippet om og gå til den opprinnelige kilden som du har skrevet så mange ganger og kritisert andre for og ikke gjøre, jeg lot meg provosere litt av denne gangen. :)
    Og en annen ting. Jeg kan ikke tro deg når du sier det er "mye" av denne nådeforkynnelsen som er feil.
    Jeg er enig med deg at det fokuset som har vært om det kan ha skapt en del skjevheter hos mennesker, men selve forkynnelsen er jo veldig bra med flere unntak selvfølgelig. Men vi kan ikke kaste barnet ut med badevannet.
    All forkynnelse som er ensidig ender som regel galt.

    Jeg er en ivrig leser av bloggen din og henter mye god rettledning og viten fra den. Og det er jeg takknemlig for. Men til og med bare din forkynnelse og tjeneste ville ført meg ut på ville veier.
    Det er derfor vi er forskjellige og har forskjellige tjenester. Så Gud velsigne mangfoldighetene.

    Og bare for at du skal slippe og skrive det. Alle ting som forkynnes i hvilken som helst tjeneste så må det stemme med Bibelen Guds Ord.

    SvarSlett
  11. Jeg er absolutt sterkt for at man skal benytte primærkilder, og ikke bare sekundærkilder når man bedømmer noe. Nå forholder det seg slik at jeg kjenner primærkildene godt i denne sammenhengen, nemlig Bevans/Åleskjærs undervisning. Jeg har hørt ganske mange timer med dem over flere år, og jeg har lest Åleskjærs bøker. Selv om jeg altså ikke hørte Bevans siste preken, vil jeg påstå at jeg kjenner hans undervisning svært godt til å kunne si noe om den.

    Det er noe fundamentalt galt med en del av det Åleskjær underviser, nemlig hans underlige oppdeling av Bibelen. Det er ikke bare en oppdeling med den gamle- og den nye pakt, men han deler også innen Det nye testamente. Blant annet har jeg selv hørt ham si at vi ikke lenger skal be Herrens bønn, Fadervår. Det finner jeg direkte ubibelsk.

    Takk for at du leser bloggen. Må Herren rikelig velsigne deg.

    SvarSlett
  12. Anonym6:15 p.m.

    Da du hørte Åleskjær sa det om "Fadervår" satt jeg også i salen og var like uenig i det som da. :))

    SvarSlett
  13. Det er godt du reagerte, for dette er en del av læren til Den "nye" reformasjonen, Åge Åleskjær taler om. Det er blant annet dette jeg tenker på da jeg sier at det er noe fundamentalt galt med budskapet. Jeg sier ikke at alt er feil, men jeg sier at deler av budskapet stemmer rett og slett ikke med Bibelen.

    SvarSlett
  14. Det er interessant at du setter søkelys på dette. Vi trenger bibelsk veiledning i en tid som vår. Jeg har lenge spurt hvorfor ikke noen kristne ledere setter seg ned og analyserer Åleskjærs lære.

    SvarSlett
  15. Slapp av. Du er elsket. Ikke lev i frykt, men i kjærlighet.

    SvarSlett
  16. Du behøver ikke å legge igjen denne kommentaren på alle innleggene. Vi klarer jo ikke å slappe av om du skal mase hele tiden på at vi skal gjøre det. :D

    SvarSlett