mandag, mai 03, 2010

Søkelys på den nye "hebraiske" bevegelsen, del 5

I Sverige finnes det to toneangivende grupper innenfor den nye hebraiske bevegelsen. Jeg har skrevet litt om den ene av dem, Messianska Föreningen Shalom. Den andre kalles Shabbat Shalom, og ledes av Jan Olof og Linnea Sundvall (bildet). I følge Haggaj - en mann som talsmannen i Messianska Föreningen Shalom (MFS), Stig-Åke Gerdvall, kaller en rabbi på størrelse med den ubestridte leder for MFS, Ketriel Stefan Blad - har det nå brutt ut en strid i synet på hvordan man skal forholde seg til torahen, det vil si de 5.Mosebøkene.

Selv i de svært marginale gruppene som utgjør den nye hebraiske bevegelsen klarer man altså ikke å enes. Striden utspiller seg i USA - hvor ellers? - men den får ringvirkninger i det svenske miljøet. De to gruppene som strides i USA går under benevnelsen "One Law" og "Devine Invitation". "One Law" er en retning som lærer at jøder og hedninger har identisk ansvar for å holde alle bud som er gitt i Torahen, altså de 5. Mosebøkene. "Divine invitation" lærer at jødene er skyldige å holde alle bud i Torahen, mens hedningene er unntatt de bud som regnes som spesifikt for Israel eller som ikke pålegges hedningene av apostlene.

I følge Haggaj virker MFS "vara mer orienterade till “Divine Invitation”, medan Shabbat Shalom har varit mer åt “One Law”."

Striden mellom de to amerikanske retningene er hard. Medlemmer sier opp abonnement på nyhetsbrev, pengegaver kommer ikke inn i samme omfang som før, og "hätska utfall har gjorts mot ledarskapet i FFOZ," skriver Haggaj på sin nettside. FFOZ står for First Fruit of Zion", som er en av disse nye hebraiske organisasjonene. I følge den samme Haggaj anklages FFOZ "för att ha gjort en 180 graders vändning. Från att ha varit anhängare av principen ”One Law” har de svängt och istället anammat principen ”Divine Invitation”.

Dette med "hätska utfall" er noe som i grunnen særpreger enkelte av representantene for den nye hebraiske bevegelsen. Sjeldent har jeg møtt slik hardhet noe sted som man kan finne i noen av de svenske miljøene. For en tid tilbake samarbeidet Haggaj med en annen svenske, som driver nettstedet Aletheia. Dette samarbeidet ble brutt for en tid tilbake. Årsaken skyldes uenighet mellom de to som drev Aletheia. Haggaj startet sitt eget nettsted, som har en profil som ikke bare omfavner den nye hebraiske bevegelsen, men samtidig har harde utfall mot kristne. De to som samarbeidet har ved ulike anledninger barket sammen i åpenlys konflikt med hverandre på de to nettstedene. Aletheia på sin side er et nettsted som tar opp mange relevante spørsmål i tiden.

Selv har Haggaj i en egen artikkel fraskrevet seg sin tidligere kristne tro. Han kaller det som har skjedd med seg "en resa utan återvändo". Så dramatisk lyder det, og så dramatisk er det. Haggaj har i denne artikkelen tatt et oppgjør med den kristne tro, og sier selv:

"Resan har varit en av de viktigaste sakerna jag gjort i mitt liv. Det handlar om att våga se sanningen i vitögat och våga konstatera att kristendomen i grunden faktiskt är en villolära. Då menar jag inte att allting inom kristendomen är fel, men det som räknas som kyrkans centrum är läror som har lite eller inget med bibelns budskap att göra."

Så galt kan det gå innen den nye hebraiske bevegelsen.

(fortsettes)

Bildet er hentet fra nettstedet til foreningen Shabbat Shalom.

1 kommentar:

  1. Anonym2:02 p.m.

    Dette var veldig interessant. Slik informasjon får vi ingen andre steder.

    SvarSlett