tirsdag, august 03, 2010

En gang fantes det en menighet her med 1500 medlemmer - i dag finnes det fire igjen



I går leste jeg om Michail Cheshev. Navnet er nok ukjent for de fleste av oss. Det er Georgij Vins (bidet), en av lederne for de uregistrerte baptistene i det daværende Sovjetunionen, som forteller om Cheshev. I 1991 var Georgij Vins tilbake i Russland, hvor han blant annet traff Michail Cheshev. Historien han hadde å fortelle gir oss et lite innblikk i historien til kristne som har betalt en høy pris for å være tro mot sin personlige overbevisning. Den forteller oss også noe om seire, og om tap.

Når Georgij Vins skrev om Michail Cheshev var han 83 år gammel. Han var pastor for en uregistret baptistmenighet i Blagoveshchensk, i Russlands fjerne Østen (se kartet). På grunn av sin høye alder hadde Cheshev to yngre medarbeidere som assisterte ham. Fribaptistmenigheten i Blagoveschensk er en menighet hvis medlemmer har måttet utstå mye forfølgelse, I dag teller den omtrent 60 medlemmer.

Bestefaren til Michail, Grigorij Cheshov, flyttet ut fra det sentrale Russland rundt 1890 sammen med sine brødre Fillip, Abram og Ivan. De slo seg ned i Blagoveshchensk området i landsbyen Tambovka. Ikke lenge etter kom det en evangelist til dette området, Yakov Delyakov. Gjennom hans tjeneste satte Michaels far og brødre og mange av de andre nybyggerne i dette ugjestmilde og hardføre området sin lit til Jesus Kristus. Som et resultat av dette ble den aller første fribaptistforsamlingen grunnlagt i Russlands fjerne Østen, grunnlagt i Tambovka. I 1920 hadde den 500 medlemmer.

Michail ble født i Tambovka 14. april i 1908. 13 år gammel ble han en kristen, og ble døpt samme år. Så, i 1934, ble Michail arrestert for sin tro. Han ble holdt fengslet i flere måneder og ble mishandlet på det grusomste. Som en følge av denne mishandlingen ble han lammet for en tid. Etter han ble løslatt fortsatte problemene. Han ble forvist fra by til by. Ofte fikk han bare 24 timer på seg til å komme seg videre.

"Min familie og jeg ble drevet fra sted til sted, ofte uten en kopek. Vi kunne ha omkommet av sult, men Herren viste sin nåde mot oss og bevarte oss. I dag har vi nok brød å spise, og vi er tilfredse. Vi takker Herren," forteller Michail til Georgij Vins.

De kristne i Bogoveshchenk regionen led forferdelig gjennom stadige bølger av forfølgelse. Forfølgelsen tok til i slutten av 1920 årene. På denne tiden hadde den frie baptistmenigheten i Bogoveshchenk 1500 medlemmer. Mange av dem ble nå kastet i fengsel, eller forvist til øde ubefolkede områder. Men det var ikke bare her det var store menigheter. Det var det også på steder som Tolstovka og Aleksandrovka.

Michail hadde en slektning, Andreij, som var en kraftfull forkynner. Han vant mange for Gud. I 1924 ble han skutt i Tambovka. Far til Michail, Ivan Cheshev, ble arrestert i 1932, og døde året etter i et fengsel i Vladivostok-regionen. Et søskenbarn, Alekseij Cheshev, var en svært begavet kordirigent. Han reiste bokstavelig fra Khabarovsk til Novosibirsk, og organiserte menighetskor og trente kordirigenter. Alekseij ble også arrestert for sin tro og døde i et fengsel i Khabarovsk regionen i 1934.

Når Georgij Vins spurte Michail om hvordan det hadde gått med menighetene i landsbyene rundt Blagoveshchensk, ble Michail full av sorg.

"Det er en fullstendig åndelig ødemark! Ingenting har bestått. Alt ble ødelagt, folk ble arrestert og forvist. I Tambovka var det fire hundre troende, i dag (1994) er det bare fire gamle damer igjen. I de andre landsbyene finnes det kanske en eller tro troende, i andre ingen. I Tolstovka er det ingen. Der var det en menighet med 400 medlemmer."

Georgij Vins og Micahil Cheshev ba sammen før de skiltes. De ba om en ny vekkelse i dette området av det veldige russiske riket. Skal vi også be om det?

1 kommentar:

  1. Broder i Kristus11:20 a.m.

    Jeg fulgte ditt råd om å be for Russlands Baptister i bønn til Jesus.

    Jeg følte så stor inderlig smerte og nød for dem , med ett viste Jesus meg ett nydelig land med mange flotte mennesker. Men plutselig kom det en sort dyster dør foran meg som Jesus ba meg åpne ,der så jeg familier i splittelse og fattigdom. Jeg spurte Jesus «hvorfor viser du meg dette.» Da svarte Han « se hva dem tilbeder på sitt bord». Mine øyner ble rettet mot en stor flaske på bordet som var gjennomsiktig med en ild ånd svevende hvesende over flasken..I denne flaske ligger ødeleggelse av mange folk i dette landet talte stemne til meg.Jeg ble vist ild ånden som brenne kroppene med sin gift som gjorde dem sløve så dem ikke hørte Guds ord. Han viste meg hjem i forfall som ikke ble tatt vare på for den onde ånden styrte hjemmene. Hele landsbyer lå i ildtåken av denne ånden. Så kom ett vakkert ansikt fremfor meg med dem tristeste øyner rettet mot meg, og Han sa «jeg har sett så mye lidelse i Russland og på jorden at mitt hjerte føler så stor nød for alle som lider under å ikke få kjenne Guds ord som gir frihet». Jeg så da en som bar navnet Georgij stå ved Herrens side i bønn for Russland. Jesus sa til meg i bønnen «Min venn be mine venner på jorden om å be at denne åndsmakten i flasken må vike slik at min ånd kan få arbeide fritt i landet." Når bønnen var over måtte jeg skrive ned Jesus ønske slik at vennene på jorden kan se hvor stor smerte Jesus har over dette.

    Broderlig i Kristus

    SvarSlett