søndag, juli 05, 2009

Adoniram Judson - Burmas apostel, del 1



De fleste som hører ordet "Burma" i dag forbinder nok det først og fremst med Aung San Suu Kyi og det despotiske militærregimet. Men for noen generasjoner siden, var det et annet navn som dukket opp i folks bevissthet, når de hørte om Burma: Adoniram Judson (bildet).

Adoniram Judson er blitt kalt Burmas apostel.

I en artikkelserie skal vi se nærmere på historien om mannen som i 27 år arbeidet med å oversette Bibelen til burmesisk. I dag kan mennesker i denne delen av verden finne svaret på livets store spørsmål ved hans oversettelse, som fremdeles, så mange år etter, regnes for å være den beste i sitt slag.

Adoniram Judson (9.august 1788-12.april 1850) var en amerikansk baptistmisjonær som arbeidet i Burma i nesten 40 år. I en alder av 25 år var Adoniran Judson den første protestantiske misjonær som ble sendt ut fra Nord-Amerika. Hans arbeid ledet også til at den forste sammenslutningen av baptister i Amerika ble dannet.

Adoniram Judson ble født i Malden i Massachusetts og flyttet med familien - hans far var prest - til Wenham, Braintree og Plymouth, men var aldri lenger fra Boston enn at det gikk an å ri på en dag. "Han vokste opp i en atmosfære så kultivert og fin som tenkes kunne," skriver Faith Coxe Bailey i boken "Burmas apostel", og legger til:

"Faren var prest i den kongregasjonalistiske kirken, og noen har beskrevet ham på denne måten: 'Hans hvite hår, rake skikkelse, alvorlige utseende og noe høytidelige måte å opptre på, gjør at man er ikke helt sikker på om man skal plassere ham sammen med jødenes patriarker eller romernes senatorer.' Moren var en meget vennlig og god kvinne, fæmælt og med korrekt opptreden under alle forhold. Muligens var hun like redd for den dominerende stilling som hennes mann hadde i huset som barna. Adonirams søster, Abigail, var halvannet år yngre enn ham, brorer Elnathan seks år yngre."

Faren til Adoniram hadde store ambisjoner for sin sønn. Gutten skulle bli stor, berømt, fremragende. Da faren vendte tilbake fra en prekenreise, og den tre år gamle sønnen satte seg på fanget hans og begynte å lese et helt kapittel fra Bibelen, var Judson senior viss på at hans håp skulle bli virkeliggjort. At unge Adoniram samlet nabolagets barn rundt seg og preket for dem da han var fire år, ble også langt merke til med stor glede.

(fortsettes)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar