fredag, mars 04, 2011

Jim Wallis og Ron Sider - profetiske røster i vår samtid, del 1


I fjor hadde vårt naboland besøk av to virkelige kapasiteter: de kristne aktivistene Jim Wallis og Ron Sider. Som med så mye annet ligger Sverige noen betydelige "hakk foran oss". Det gjelder også utviklingen av de nye kommuitetene vi ser vokse frem både i USA og deler av Europa. Radikale kristne som slår seg sammen i fellesskap for å utgjøre en forskjell på stedet hvor de bor. Både Wallis og Sider er forbilder for mange av disse.
Begge taler de de fattiges og de undertryktes sak, og et er virkelig på tide at også 'vekkelseskristne' i Norge får øynene opp for dette. Vi må ikke gro fast i en forestilling om at troen er privat og begrenser seg til bønn og bibelstudium, og at den ikke får innvirkning på økonomiske, politiske og militære spørsmål.

I to artikler skal jeg kort presentere Jim Wallis og Ron Sider for bloggens lesere. Ron Sider ses her sammen med Harry Månsus som på mange måter har vært talsmann for de samme radikale synspunktene som begge disse to her i Skandinavia. Wallis og Sider har jeg dessverre aldri møtt personlig, men Harry Månsus har jeg hatt den store gleden av å tilbringe tid sammen med ved flere anledninger.

La oss begynne med Jim Wallis: Hans navn dukket opp allerede under Jesusvekkelsens tid på 1970-1980 tallet. Jeg husker godt boken "A call to conversion" da den kom på markedet. Svenskene var tidlig ute og fikk den oversatt i 1982 med tittelen: "Ett nytt sätt att leva", med et forord av Harry Månsus, hvor han blant annet skriver: "I Jim Wallis förenas profeten, pastorn och evangelisten i en enda person. Och det är just dessa tre aspekter, som också hans bok förenar till en sällsynt, biblisk helhet. Vi möter profetens skarpa blick för kyrkans og nationens tillstånd. Samtidigt möter vi själavårdens förståelse för människor i kris, inte minst de som drabbats av vår nuvarende samhällsutvecling. Men framför allt möter vi evangelistens lidelse at göra Jesus Kristus känd för vår egen generation."

Tidlig begynte Jim Wallis å dra inn og ut av Washingtons fengsler for å protestere mot Det Hvite Hus politikk. Han startet kommuniteten Sojournes og senere tidsskriftet med samme navn. Tidsskriftet har 30.000-40.000 abonnenter, og 70 ansatte. 700.000 får Jim Wallis epost, som sendes regelmessig ut. Hans bøker har fått et sterkt gjennomslag de siste årene, og får stor medieomtale. Ikke minst en av de siste som heter "God's politics. Jim Wallis hører med til Obamas rådgivere, uten at noen dermed kan si at han støtter Obamas politikk. Han er også en av talerne når verdens ledere møtes til Davos forum.

Jim Wallis har vært like kritisk til USA's høyreside som dens venstreside. "Etter 30 år har Amerika blitt overbevist om at Gud er republikkaner, og når mannen i gata tenker på kristendom, tenker han på fjernsynspredikanter," skriver Wallis og så legger han til:

"Men dette holder nå på å endre seg, og det religiøse, sosiale og politiske landskapet i Amerika gjennomgår nå en forandring... Vi ser en ny sammensmeltning av kristne, på tvers av det teologiske spektrum, som samles om fattigdomsbekjempelse. En slik innsats behøves både på de forglemte stedene som kom i søkelyset etter orkanen Katrinas herjinger, og der den globale økonomien har skapt sykdommer og nød. Kristne kaller miljøet 'Guds skaperverk' og insisterer nå på å ta vare på det vi har blitt gitt. Kirkeledere og evangelikale universitetsprofessorer utfordrer kristologien og keiserreligionen som nå oser ned fra de høyeste politiske makttinder."

Du kan lese mer om og følge det som skjer med Jim Wallis her:

www.sojo.net

(fortsettes)

Ingen kommentarer: