tirsdag, august 02, 2011

Korsets dynamiske kraft, del 1

I en helt ny serie skal vi se nærmere på korsets betydning i lys av de andre trossystemene som fantes på Jesu tid, og hvilken betydning korset har for praktisk kristen tro i dag.

Jesu verden var dominert av tre ulike faktorer. Disse tre var jødedommen, gresk filosofi og den romerske statsmakten.

Jødene forholdt seg til Loven, som foreskrev strengt regulerte etiske retningslinjer. En jøde var ment å skulle spørre en lovlærd: "Hva sier Loven?", og den lovlærde gav som svar legalistiske, bindende definisjoner på hva som var rett og galt.

Grekerne var opptatt av å søke visdom og diskutere ideer. Overbevist om at enhvert praktisk eller filosofisk spørsmål kunne besvares gjennom disiplinerte tankebygninger, gjorde grekerne visdom og kunnskap til tilværelsens grunnvoll. Selv om ulike greske tenkere fulgte ulike tankemønstre og livsstil, forsvarte samtlige deres tankebygninger og levemåte med filosofiske forsvarsverk.

Og så har vi romerne. De var på sin side opptatt av lov og orden. Deres verden kan beskrives med to ord: makt og dominans. Gjennom keiser og sverd styrte de den daværende kjente verden med sin kultur gjennom brutal makt og militær styrke. De var soldater med autoritet - hele Rom var styrt av makt og stolthet.

På en forenklet måte kan vi beskrive Jesu samtid med tre ord: Lov, visdom og makt.

Når Jesus kom var ikke disse tre systemene på høyden av sin æra. Jødene var i trelldom under Loven, grekerne var desillusjonerte av alle sine ulike og mostridende tankemønstre og romerne opplevde følgende av korrupte krefter, slik alle slike maktsystemer ris av.

Midt oppe i denne smeltedigelen forkynner Jesus de gode nyhetene om Guds rike! De gode nyhetene handlet om et annerledes rike, en ny dynamikk, styrt av andre prinsipper. Et budskap om frelse, reddning. Alt dette skulle åpenbares i korset og Jesu død.

Men Jesu død skulle fortone seg som noe helt annet enn gode nyheter. Noens død på et kors var heller tegnet på fornedrelse og skam. Men skjult i korset lå det en dynamikk og en kraft som skulle forandre tusener på tusener av menneskeliv.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: