tirsdag, mai 04, 2010

En fars dikt fra en arbeidsleir til hans fire år gamle sønn

I sin bok "Fri - tross lenker", som Lunde forlag utga i 1976, skriver Georgij Vins (bildet) om sin far. I likhet med faren var Georgij Vins en ledende skikkelse blant fribaptistene i Russland. Som far så sønn. Begge ble fengslet og begge måtte betale en høy pris for å følge Jesus.

Georgij Vins skriver: "Far ble gransket nøye de tre månedene han var i Butyrskij-fengslet, og han ble dømt til tre år i arbeidsleir. Hjemme i Blagoveshchensk ved Amur pleide hans sønn, som på den tiden nettopp hadde begynt å snakk, å knele sammen med sin mor og gjenta ordene: "Jesus! Gi oss far tilbake!" I disse årene opplevde far mange fangetransporter, fengsler og arbeidsleirer i Det fjerne Østen og Nord-Ural. I det Fjerne Østen var han med i en fangetransport til en arbeidsleir som lå ved Svetlaja-bukten.

En dag i en by der marsjerte en fangekolonne fra et transittfengsel til en godsstasjo for å sendes videre. Etter kolonnen sprang gråtende kvinner som ville si farvell til sine fedre, ektemenn og sønner ... En ung ortodoks prest marsjerte i kolonnen ved siden av min far. Kona hans løp side om side med kolonnen. Hun ropte til avskjed: 'Vasya! Mist ikke motet! Jo mørkere natten er, jo klarere er stjernene!' Prestens oppmuntrende svar runget over fangekolonnen: 'Jo dypere sorgen er, jo nærmere er Gud!'

Omkring ti ortodokse prestee sonet sine dommer i arbeidsleiren ved Svetlaja-bukten. De var varmhjertede og sympatiske mot min far, og klarte til og med å få ordnet det slik at han også fikk arbeid ved sykehuset. I 19932 sendte far et dikt til min fødselsdag fra denne leiren. Jeg har omhyggelig gjemt det. Det er kjært for meg, fordi det inneholder et hellig testamente fra en far i fangenskap til hans fireårige sønn. Her er noen linjer fra dette diktet:

Når er du ufrivillig tvunget til
å lide for Guds navn,
men jeg ber om at du villig
må velge Kristi tornefulle vei.

Når barndommens gylne dager
er forbi, og du som ung mann.
vender dine klare øyne
til dine drømmers land,

så gi opp all din viljes kraft,
alle drømmer i ditt hjerte.
ditt liv og din lagned, ukrenket -
for å sette alt inn i Hans tjeneste!

Ingen kommentarer: