onsdag, mai 05, 2010

Peter Hoover - en fødselshjelper for radikal kristen tro


Det hender jeg siterer fra brev som Peter Hoover (det lille bildet) har skrevet. Kanskje det er på sin plass å presentere ham litt nærmere.

En natt for noen år siden ringte telefonen. I den andre enden var det en mann som presenterte seg som Peter Hoover. Han tenkte nok ikke på tidsforskjellen mellom Australia og Norge, men det gjorde ikke noe. Jeg var veldig glad for at han ringte. Han gjorde det som svar på en epost jeg hadde skrevet til ham i forbindelse med forarbeidet til boken jeg skriver om anabaptistenes historie. Vi snakket sammen ganske lenge. Han fortalte meg en forunderlig historie om at han av alle steder hadde reist gjennom Gjøvik et drøyt år før! Den gangen var han sammen med en gruppe mennoniter som planla å slå seg ned i Norge.

Peter Hoover leder i dag den anabaptistiske kommuniteten Rocky Cape Christian Fellowship i Tasmania i Austria. Han runder 50 i år, født som han er i 1960 i Kitchener i Ontario, og han vokste opp i en Old Order Mennonite kommunitet med hester og vogner, ingen elektrisitet eller telefon. 16 år gammel begynte han å delta på vekkelsesmøter i mer progessive Mennonite forsamlinger, og ble døpt i den sammenhengen.

I 1981 giftet han seg med Susan Krahn som kom fra en Old Colony Mennonite Farm i Mexico. Rett etter at de giftet seg dro Susan og Peter til fattige landsbyer i Rancho La Jarita i Chihuahua, Mexico. Peter Hoover ble ordinert til tjeneste i Mennonitelandsbyen Gnadenfeld i nærheten av Cuauhtémoc, Chihuahua. Han har undervist ved Messiah bibelskole i Ohio, og ved bibelskoler i El Salvador og Costa Rica. Senere ble han involvert i forfattervirksomhet både på tysk, spansk og engelsk. I 1989 flyttet familien til Costa Rica for å hjelpe til med forlagsvirksomhet på spansk, menighetsplanting og undervisning i skoler i byene San Josè og Cartago.

Det var i denne perioden at Peter Hoover synes det ble vanskeligere og vanskeligere å se på forskjellene mellom livene til misjonærfamiliene og de som de kom for å tjenestegjøre blant. Dette førte til en fornyet interesse for fellesskapsmodellen han fant blant de første kristne. Etter å ha arbeidet ganske intenst med menighetsarbeid i Sentral- og Sør-Amerika, slo familien Hoover seg ned i Lake District i Chile, hvor han hjalp til med å grunnlegge en menighet. Deretter tilbrakte han tid i menighetsfellesskap i New Zealand, USA og Australia. I Australia har han slått seg ned i en kommunitet i Tasmania.

Peter Hoover har skrevet en rekke bøker, blant annet om anabaptistenes historie og om russiske kristne. Han er involvert i å hjelpe kristne som søker å leve ut radikal kristen tro i Tyskland, Sveits, Østerrike, Belgia, Nederland, Slovakia og Skandinavia. Her i Norge har jeg hatt gleden av å ha kontakt med Peter Hoover siden han ringte denne spesielle natten. Du kommer garantert til å høre mer om ham, og fra ham, her på bloggen.

Ingen kommentarer: