tirsdag, januar 17, 2006



I dag tenkte jeg at jeg ville skrive noen ord om Julian av Norwich. Eneboeren som oppholdt seg i et lite tilbygg til St. Julian kirke i Norwich i England for snart seks hundre år siden, var kjent som en åndelig veileder mange henvendte seg til. I mai 1373, i forbindelse med en alvorlig sykdom, ble presten tilkalt til hennes sykeleie. Alle rundt henne mente at hun kom til å dø. Mens Julian betraktet et krusifiks som presten holdt fram for henne, opplevde hun at all smerte og sykdom ble borte. Deretter fulgte en serie åpenbaringer, femten i alt, mellom daggry og tidlig på ettermiddagen. Gjennom disse visjonene gav Gud Lady Julian, som på dette tidspunktet var 30 år gammel, en dyp forståelse for Treenighetens indre kjærlighet og Kristi hensikt med frelsesverket. Det var ingen ny lære, men det spesielle var hennes opplevelse av Guds nærhet og den nye innsikten Han gav henne i disse mysterier. Lady Julian skrev en kort beskrivelse av opplevelsene en stund senere, men det var først 20 år etter disse visjonene at hun forfattet "The Revelations of Divine Love", et verk som regnes for å være et av de viktigste i den vestlige kristne litteratur. Boken er en samling av modne refleksjoner over de 16 åpenbaringene og følgene av innholdet i disse for det daglige kristne liv. Teksten preges av ro, harmoni og trygghet. På norsk finnes "Visjoner av Guds kjærlighet" (Luther forlag 2000), "Innhyllet i kjærlighet" (St.Olav forlag 1986) og "Visdomsord fra Julian av Norwich" (Luther forlag 1997). Sistnevnte selges for tiden på billigssalg i Bok&Media i Oslo til under 50-lappen, og er en særdeles vakker liten perle av en bok. Anbefales! La meg gi deg et lite innblikk i noe Lady Julian har skrevet:

"Og jeg så i full visshet at før Gud overhodet skapte oss, elsket Han oss. Og denne kjærligheten sluknet aldri og skal aldri slukne. Og i denne kjærligheten har Han utført hele sitt verk, og i denne kjærligheten har Han gjort alt til vår fordel, og i denne kjærligheten er vårt liv evig. Da vi ble skapt fikk vi vår begynnelse. Men den kjærlighet Han skapte i oss, var i Ham fra før begynnelsen - den kjærlighet vi får vår begynnelse i."

2 kommentarer:

Ivar Kvistum sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Ivar Kvistum sa...

Heisann, Bjørn Olav

En vakker tekst. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne skatten. Kanskje har fortsatt Bok & Media et eksemplar, og kanskje har jeg en 50-lapp å avse til formålet.

Ellers, som du kanskje har registrert, er jeg ikke lenger baptist. Det oppleves helt i orden.

Du inspirerer meg til å følge ditt eksempel. Min blogg er såvidt påbegynt. Du finner starten på ivarkvistum.blogspot.com

ivar