mandag, april 17, 2006

Hva Kristi død innebærer for oss


Jeg fortsetter å sitere fra Brød i ørkenen av Watchman Nee:

"forat Han ved døden kunne gjøre til intet den som hadde dødens velde, det er djevelen." (Hebr 2,14)

Gjennom Jesu død mistet satan makt over døden sin virkning for evig og alltid. Den døden døde over all annen død. Døden i Adam gjør det ikke av med mennesket, men det gjør døden i Kristus. Det er en mektig død. I Kristus dør alle de som fortjente døden, med det resultat at han som har makt over døden ikke lenger hersker over dem. De er død, og asken er noe som det ikke nytter å tenne opp. Kristi verk var ikke bare å frikjøpe oss, men det var å ødelegge døden, med alt hva det fører med seg. Et hus som er lagt i aske kan ikke brenne for annen gang, for hvis den første brannen har fortært alt, står det ingenting tilbake til den andre. For oss gjenløste syndere som allerede har lidt døden med Kristus, har selve døden dødd. Vi har fått Hans uforgjengelige liv i eie. "Slik skal også dere regne dere som døde for synden, men levende for Gud i Kristus Jesus." (Rom 6,11) Hva betyr det egentlig å "akte eller regne seg" som død? Det greske ordet som oversettes "akte eller regne" betyr å holde regnskap, føre bøker. Å holde regnskap er visst den eneste ting her i verden som vi mennesker er i stand til å gjøre riktig. Kan vel en kunstner male et landskap med fotografisk nøyaktighet? Eller kan en historiker garantere for den absolutte sannhet når det gjelder historiske hendelser eller kartografen garantere at terrenget er gjengitt med absolutt nøyaktighet? På sitt beste kan de være tilnærmet nøyaktige. Hva er det da et menneske kan gjøre som er absolutt pålitelig? Det kan regne! Her gis det ikke rom for unøyaktigheter. En stol pluss en stol til blir to stoler. Det er sant både i London og Cape Town, New York og Singapore. Over hele verden og for alle tider kan det fastslås at en og en er to.

Kan det Gud slår fast da være mindre sant? Kunne det tenkes at Han ville be meg om å føre noe inn i regnskapet mitt som ikke var riktig? Naturligvis ikke! Hvis Han da ber oss om å akte oss selv som døde for synden, så er det ganske enkelt fordi at i Kristus, der er vår død for synden en kjensgjerning, noe vi i all evighet kan sette vår lit til.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det er godt å kunne skrive om døden, men Kristi død skal jo være virksom i oss, mens vi lever. Da er det ikke ord, men ånd og kraft.

Anonym sa...

"Hva betyr det egentlig å "akte eller regne seg" som død? Det greske ordet som oversettes "akte eller regne" betyr å holde regnskap, føre bøker. Å holde regnskap er visst den eneste ting her i verden som vi mennesker er i stand til å gjøre riktig".

Altså må jeg føre regnskap med at jeg er død i Jesus Kristus. Hvor ligger det regnskapets balansepunkt hvori jeg skal akte meg død. Er jeg død så har synden naturligvis intet liv. Så Jesus kunne ikke dø som en helgen,(at hans legeme var Guds sønns og derfor hadde en ekstra verdi i form av hans blod på Golgata)(det er ett veldig bedrag) en slik forståelse av Jesus Kristus er bare en virituell skapning uten substans fra det liv vi opplever i kjød og blod.

Og skal vi dø med ham, så måtte jo Ham, Jesus også ha synd eller fristelse. Ellers kan vi ikke dø med ham. Soningsdøden, straffen lå på ham og det er det bare Jesus Kristus som kunne, ikke i kraft av sin status som Guds Sønn, men som en som ble ferdig med synden. Så han sonet ut synden ved sine lidelser oved og dø fra synden han ble fristet til. Jesus formaner "om ditt høyre øye frister deg til fall, så riv det ut og kast det fra deg". Han kunne umulig ha skrevet dette om det ikke var selvopplevet. For han ble bønnhørt for sin Gudsfrykt i sitt kjøds dager". " Han ble gjort til synd for oss". Han hadde altså menneskets natur og kjød. Ellers kan vi ikke dø med ham.

Dette er enkel matematikk, 1 pluss 1 er brud og brudgom, d.v.s. Kristus og bruden/ menigheten.

Er vi død med ham, seire over synden, så nødvendiggjør det at Kristus gjorde det samme, ellers kan vi ikke dø med ham. Og Jesus oppstod, for syndens lønn som er døden ble til "aske" som blogger skriver.

Anonym sa...

Hva er det du egentlig mener "ødelegge døden". Den annen død vil være fullt virksom over de mennesker som synder uten å fått tilgivelse, eler vil ha det.--Er det disse du mener som fortjener døden ?
Du skriver ;For oss gjenløste syndere som allerede har lidt døden med Kristus, har selve døden dødd. " Kan du forklare hvordan denne død skjer med Kristus- hva skal til- har du noen Bibelord på dette.- En vet jo at dødens brodd er synden, da må syndens brodd være lysten- så til sist og slutt så må du da ha et evangelium for å døde syndige lystige og begjæringer - har du noe du kan dele med oss her.

Bjørn Olav sa...

Kristus triumferte over døden i oppstandelsen, og har nøklene til døden og dødsriket. I så henseende er døden død for en kristen. Den er ikke noe mer å frykte.