fredag, oktober 27, 2006

Prem Pradham - apostel til Nepal

Sier navnet Prem Pradham deg noe? Kanskje ikke, men hans navn er uløselig knyttet sammen med evangeliseringen av Nepal. Ikke uten grunn er han blitt kalt Nepal's apostel. Han har levd et liv for Kristus, fullt av farer, lidelser og seire. Prem Pradham, ble født i 1924 av foreldre som var hinduer. Han fikk da også sin utdannelse ved en hinduistisk skole. Under 2. verdenskrig tjenestegjorde han i det britiske flyvåpnet, og ble skutt ned over Midt-Østen. Han ble skutt på mens han hang i fallskjermen, og ble så skadet i den ene leggen, at han måtte gå med stav for resten av livet. Det var så vidt han slapp unna amputasjon. Etter krigen ble han kommandant for et stridsvognregiment i den indiske hæren. Det var i Darjeeling distriktet i det nordlige India at Prem Pradham hørte evangeliet forkynt for første gang. Det skjedde gjennom en gateevangelist. Ordene som vekket ham opp, var ordene fra Hebr 9,27, som gateevangelisten brukte i sin forkynnelse: "Slik alle mennesker må dø en gang og siden komme for dommen." Prem var redd Guds dom, og oppsøkte gateevangelisten, for å høre hvordan han skulle unngå den. Gateevangelisten fortalte ham om Jesus, og ledet ham til å ta imot Jesus som sin frelser og herre. Etter sin omvendelse, var Prem sammen med andre kristne som drev med evangelisering. Mindre enn tre år etterpå, kalte Gud Prem til å forlate alt, og tjene Herren på heltid. Til å begynne med argumenterte Prem akkurat som Moses. Men istedet for å skylde på at han stammet, som Moses gjorde, sa Prem: "Ikke meg, Herre, for jeg er lam i det ene beinet."

- Er det ikke underlig, forteller Prem Pradham: - at Gud kalte en krøpling til å forkynne evangeliet i Himalayas fjellverden? Etter å ha motstått kallet fra Gud i tre måneder, resignerte han, og sa opp sin godt betalte stilling i den indiske hæren.

Prem døpte de nyfrelste åpenlyst. "Jesu lidelse var ikke skjult, skulle ikke vi være villige til å lide for Ham, " kunne han si. De døpte ble raskt pågrepet av politiet, og dømt til ett års fengsel, for å ha skiftet religion, slik landets lover lød. Selv ble Prem dømt til seks års fengsel for å ha forrettet dåp. Prem fikk sin dom i 1962. Å bli dømt til fengselsstraff i Nepal på den tiden var ensbetydende med døden. Ingen ventilasjon om sommeren. Ingen varme om vinteren. Ingen sanitære fasiliteter. Insekter og krypdyr overalt. Fangene ble gitt en kopp ris om dagen, som de måtte koke selv. Uten hjelp utenfra døde mange av fangene.

Prem bestemte seg for å omgjøre fengslet der han satt til en bibelskole. Uten å ha noe annet å gjøre, lyttet fangene ivrig til Prems undervisning. Mot slutten av året, var mange av fangene kommet til tro på Jesus. Når tiden var inne for at Prem skulle løslates, så hadde han ledet og gjort til disipler mennesker fra hele 12 ulike stammer. Da disse kom tilbake til sine hjemsteder, delte de med stammen sin, det Prem hadde undervist dem om. Misjonsarbeidet bar rike frukter.

Mellom 1960 og 1975 tilbrakte Prem 10 år i 14 ulike fengsler. For å komme seg inn til de avsidesliggende fjellandsbyene, svømte Prem i elvene i dalene som fulgte inn til disse stedene. Veier fantes ikke. Om natten sov han i trærne, 18 fot opp, som er grensen for hvor høyt tigre kan hoppe!

Noe av det største og viktigste arbeidet som Prem har utført, er at han startet opp skoler. Den første skolen startet han i Lazimpat, en del av hovedstaden Kathmandu. Her bygget han en treetasjes bygning, som hadde plass til 250 barn og lærere. Uten forvarsel ble skolen raidet av politiet i 1972, en av lærerne ble drept, de andre slått og mishandlet, barna spredd for alle vinder. Selv ble Prem dømt til 20.000 dager i fengsel - eller 44 år! Et år senere fikk en amerikansk menighet høre om Prem, og at det var mulig å kjøpe ham fri for 20.000 rupies, eller 2.000 USD i datidens dollarverdi. Pengene ble skaffet til veie, to tenåringsjenter smuglet pengene inn i Nepal, brakte dem til fengslet, og Prem ble løslatt.

I 1980 startet Prem Pradham en ny skole. Denne gang på en bondegård i Sarlai distriktet, en dags reise med buss fra Kathmandu. Fire år senere hadde skolen 1000 elever! Mange av disse elevene gikk på beina over lange avstander, for å kunne gå på denne skolen som gikk under navnet Nytt Liv. 300 av elevene som kom fra fjellområdene, bodde på gården til Prem, for å kunne ta del i skolen.

I 1986 ble Prem belønnet med en pris fra kongen i Nepal for sin store innsats for barns utdannelse. Denne prisen førte til en gradvis bedring for de kristne i Nepal, men fortsatt er det ulovlig å skifte religion. Prem Pradham døde i 1998 og ligger begravd på eiendommen til Nytt Liv skolen. Hans forkynnelse var en meget klar, direkte og radikal Kristus forkynnelse!

Tallene nedenfor sier noe om evangeliets fantastiske vekst i dette hinduistiske fjellandet, med grenser til India og Tibet:

I 1959 var det 29 kristne i Nepal.
I 1985 var tallet steget til rundt 50.000
I 1990 - under sterk forfølgelse - var tallet steget til 200.000.
I dag finnes det 400.000-500.000 kristne i Nepal i mer enn 3000 forsamlinger!

Landet har drøyt 27. millioner innbyggere.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fascinerende lesning, jeg visste ingenting om dette, men har så vidt hørt om Predham i Gene Edwards-sammenheng. Tusen takk.