søndag, september 23, 2007

Streb etter helliggjørelse



I går skrev jeg om hellighetslengsel. Nå er det slik at helliggjørelse er ikke noe som kommer av seg selv. Hebr 12,14 sier: "Streb (alt. oversettelse: jag) etter fred med alle, og etter helliggjørelse, for uten helliggjørelse skal ingen se Herren." Med andre ord: Vi må be om hellighet. La oss gjøre dette til vårt daglige bønneemne. Jesus sa: "Salige er de rene av hjertet, for de skal se Gud." (Matt 5,8)

Den Hellige Ånd kalles blant annet for Sannhetens Ånd. "Men når sannhetens Ånd kommer, skal han veilede dere til hele sannheten." (Joh 16,13) Hellighet og sannhet hører sammen. Det første trunn mot hellighet innebærer derfor at vi lar sannhetens lys skinne i våre hjerter, og når Herren på denne måten lyser inn i våre liv, renser Han oss fra all løgn. Dette er Åndens gjerning, ikke vår. Når Ånden helliggjør oss, så skjer det ved hjelp av sannheten. Og sannheten er det som finnes nedfelt i Den Hellige Skrift. Det leser videre i Joh 16,13: "For han (Den Hellige Ånd) skal ikke tale ut fra seg selv, men si det han hører, og gjøre kjent det for dere som skal komme." Og videre i vers 14: "Han skal herliggjøre meg (Jesus), for han skal ta av det som er mitt, og forkynne det for dere."

Skal vi leve et hellig liv, trenger Den Hellige Ånd å bryte forførelsens makt i våre liv. Synden ikler seg nemlig forførelsens kappe. Og forførelsen består i at vi ikke forstår syndens alvor og list, og tar lett på den. Men synden er grufull, og det er synd som hindrer oss i leve i Guds nærvær. Synden har et bedrag i seg. Vi leser om dette i Hebr 3,13: "... så ingen av dere skal la seg bedra av synden og bli forherdet." I oversettelsen Bibelen - Guds ord, er dette oversatt slik: "syndens bedrag." Tenk på alle undskyldningen vi bruker for å forsvare oss. Fiendens løgn begynner alltid med noe som hviskes inn i våre liv. I 1.Mos 4,7 sier Herren til Kain: "Har du godt i sinne, kan du ikke da se frimodig opp? Men hvis du ikke har godt i sinne, ligger synden på lur ved døren. Dens onde lyst vil fange deg, men du skal herske over den." Apostelen Paulus skriver i Rom 6,16: "Dere er enten slaver under synden, og det fører til død, eller slaver under den lydighet som fører til rettferdighet."

Paulus gir oss et godt råd for den som ønsker å leve et hellig liv, i 2.Kor 10,5: "Vi tar hver tanke til fange under lydigheten mot Kristus."

La oss jage etter helliggjørelse.

Et menneske som lengter etter å leve et hellig liv, vil elske sannheten. Elsker vi ikke sannheten, kan ikke noe område av livet vårt bli korrigert.

Bildet er av en av staretsene (åndelig veileder) ved Valaamo kloster i Russland.

Ingen kommentarer: