onsdag, oktober 01, 2014

Våger vi å leve Bergprekenen i dag? Del 15

'Fylt av glede er de som praktiserer barmhjertighet og viser den i handling, for de vil motta Guds barmhjertighet'.

Slik oversetter professor i etikk ved Fuller Theological Seminary, baptisten Glen H. Stassen, den femte salingprisningen i Bergprekenen.

Han gjør det i boken: 'Living the Sermon on the Mount' med undertittelen: 'A Practical Hope for Grace and Deliverennce'

Det greske ordet for 'barmhjertighet i handling' er eleèmones som vanligvis oversettes 'full av nåde' - hvilket betyr 'å være generøs i det å gjøre gode forløsende gjerninger'. Nåde handler om en generøs handling som forløser noen fra nød eller bundethet.

En som ikke bare forholdt seg teoretisk til Bergprekenen, men som levde den ut, var Clarence Jordan, grunnleggeren av kommuniteten Koinonia, et bofellesskap og en bondegård midt i raseskillenes USA. Han var baptist og hadde doktorgrad i teologi, men var samtidig et av de mest jordnære menneskene du kan tenke deg. Både Glen H. Stassen og Clarence Jordan var begge vært faglig dyktige teologer, men samtidig også menn som har levd ut sin trosoverbevisning i hverdagene.

Clarence Jordan skriver følgende om den femte saligprisningen:

'Med den 'nådefulle' mener Han de som har en slik holdning av medfølelse mot alle mennesker at de at de gladelig deler alt de har med dem og med verden'. (Robert Guelich: The Sermon on the Mount. Word, 1982)

Glen H. Stassen skriver følgende i sin bok:

'Nåde slik det er brukt i evangeliene kan bety tilgivelse som setter oss fri fra skyldens bundethet, eller - kanskje oftere - helbredelse eller det som setter fri fra behovenes bundethet. Jesus skiller ikke mellom tilgivelse og nådens handlinger; de er alle del av Guds nåde'. (side 54)

Profeten Jesaja snakker om den fasten som er Gud velbehagelig, og den kan sees i lys av denne femte saligprisningen:

'Nei, dette er fasten jeg har valgt:
å løse urettferdige lenker,
sprenge båndene i åket,
sette undertrykte fri
og bryte hvert åk i stykker,
å dele ditt brød med sultne
og la hjelpeløse og hjemløse
komme i hus.
Du skal se til den nakne,
og kle ham,
du skal ikke snu ryggen til
dine egne'. (Jes 58,6-7)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: