onsdag, oktober 01, 2014

Sør-Korea har fått sin første kristne samvittghetsfange med mennonitisk-bakgrunn

Sang-Min Lee (bildet), er en ung sørkoreansk mennonite, som nå soner fengselsstraff fordi han av trosoverbevisning ikke kan avtjene sin verneplikt.

Det var ganske nøyaktig for ett år siden - i oktober 2013 - at Sang-Min Lee ringe politiet for å melde fra om at han av samvittighetsgrunner ikke kunne avtjene sin obligatoriske militærtjeneste. Saken kom opp for domstolen seks måneder senere, og Sang-Min Lee ble ført direkte fra rettssalen til fengselscellen. Han ble dermed den første mennoniten i Sør-Korea som må sone fengselsstraff på grunn av sin tro.

Det er avisen The Mennonite som skriver om Sang-Min Lee.

Samvittighetsfanger i Sør-Korea
Sør-Korea som lever med et konstant spenningsforhold med Nord-Korea har obligatorisk verneplikt, for alle menn i alderen 18-35 år. Det finnes ingen alternativ siviltjeneste. Som et resultat har Sør-Korea den største andelen av samvittighetsfanger i verden. I 2013 rapporterte FN's Menneskerettighetsråd at 92,5 prosent av alle verdens fengslede samvittighetsfanger befinner seg i Sør-Korea.

Det er få pasifister å finne i  Sør-Koreas kirker. De tradisjonsrike båndene til den obligatoriske verneplikten er særdeles sterk. Her gis det lite rom for selvstendige og annerledes tenkning.

Selv kommer Sang-Min Lee fra en familie som har sterke røtter i det militæret i Sør-Korea. Militærtjenesten sees nærmest på som en hellig forpliktelse, så det har derfor kostet den unge gutten ikke så rent lite å våge å trosse denne tradisjonen.

Det var gjennom å studere livene til andre kristne samvittighetsfanger at Sang-Min Lee kom frem til at han ikke kunne avtjene sin verneplikt ved å bære våpen. Han begynte å gå regelmessig i 'Grace and Peace Mennonite Church' i Seoul. Det var mens hans studerte beretningene om arrestasjonen av Jesus, og Jesu ikke-voldelige måte å møte aggressorene på, at han bestemte seg for at han ikke under noen omstendighet kunne ta livet av et annet menneske.

Ingen kommentarer: