fredag, august 04, 2006

Adolph Saphir - messiansk pastor med fokus i forkynnelsen på Jesus alene



Denne artikkelen om den messianske jøden, Adolph Saphir (1831-1891) innleder en ny serie om messianske ledere, og andre profilerte kristne som har vært drevet av den paulinske pasjon: "For jeg skammer meg ikke ved evangeliet, for det er en Guds kraft til frelse, for hver den som tror, både for jøde først og så for greker." (Rom 1,16) Nye artikler vil komme sporadisk ut over høsten. Noe av dette materiale vil dukke opp igjen i utvidet form, i en ny bok jeg skriver, som kommer ut på Frihet forlag i november i år. Det er en bok om betydningen av Israel for dagens kristne. Arbeidstittelen er: "Ditt folk er mitt folk. Din Gud er min Gud." Boken vil foreligge til bønnekonferansen om Israel og Norge, på Hedmarktoppen Folkehøgskole 3.-5. november. Fortsatt vil du finne oppbyggelige artikler, med hovedvekt på åndelig veiledning på denne bloggen, da det er hovedtema. Men jeg vil også fortsatt belyse hendelser i tiden ut fra Guds profetiske ord, og ellers berøre tema som har stor viktighet i den åndskampen vi står midt oppe i, både her i Norge og i verden forøvrig. Ikke minst for å gi videre konkrete bønneemner.

Hvem var så Adolph Saphir? C.H. Spurgeon sa dette om ham: "En Bibel-student, en elsker av Ordet, og en elsker av Israels Gud." Han var født i Ungarn, i en velrespektert jødisk familie. Sønn av Israel Saphir, et fremstående medlem av det jødiske samfunnet der. Som et direkte resultat av den misjon som den frie kirke i Skotland drev blant jøder, tok hele familien Saphir imot evangeliet og trodde at Jesus Kristus var Messias. De ble døpt i 1843. Omvendelsen til Israel Saphir og hans familie forårsaket en sensasjon blant jødene. Hvordan kunne en jøde, som var viden kjent for sin fremstående ærlighet og visdom, ikke kunne forstå at han ved å bli en kristen, samtidig ble en forræder?

I 1843 ble Adolph Saphir sendt til Edinburgh for å studere, sammen med blant andre Alfred Edersheim og Alexsander Tomory. Enkelte vil kanskje nikke gjenkjennende til navnet Alfred Edersheim. Han ble født av jødiske foreldre i Wien. Etter å ha studert ved universitetene i Wien, Edinburgh og Berlin, begynte han sin forkynnergjerning blant presbyterianerne og ble misjonær blant jødene i Jassy i Romania. En bok av Edersheim er oversatt til norsk: "Templet. Tjenesten i templet på Jesu tid."

Fra 1844-1848 var Adolph Saphir i Berlin for å studere videre der, før han vendte tilbake til Skotland for å fullføre sine teologiske studier. I 1854, da han hadde fullført sine studier, ble han ordinert av Den irsk presbyterianske kirke som misjonær blant jødene. Dette skjedde samtidig som han giftet seg med Sara Owen. De startet opp et misjonsarbeid i Hamburg, men da de metodene han ønsket å bruke for å evangelisere blant jøder, ikke ble satt pris på av misjonsledelsen, avsluttet han sitt engasjement. I 1855 dro de to til Glasgow og var der i mer enn seks måneder, før han fikk kallet til å bli pastor for Laygate Presbyterian Church, hvor han tjenestegjorde i fem år. I 1861 ble han pastor for St. Mark's Presbyterian Church i Greenwich, og store tilhørerskarer begynte å komme til denne kirken for å høre ham forkynne, ikke bare på søndager, men også i forbindelse med midtuke møtene. Hemmeligheten ved hans fremgangsrike tjeneste var at Jesus Kristus var hans ett og alt. Han forkynte Jesus fra 1.Mosebok til Åpenbaringen. I 1872 forlot han tjenesten i Greenwich, for å bli pastor i Notting Hill. Medlemmer fra Church of England, Plymuth Brethren, Baptister og andre flokket seg nå rundt hans nye talerstol og manges liv ble berørt og forvandlet med evangeliets kraft. Adolph Saphir har skrevet flere viktige teologiske bøker - alle med det sentrale budskapet om Jesus.

Ingen kommentarer: