søndag, august 13, 2006

Tårenes bønn



Gregor av Nyssa sa dette om den hellige Efraim: "Når jeg begynner å tenke på hans tårefloder gråter jeg selv, for det er nesten umulig å ta seg tørrøyd gjennom hans tårers hav. Det finnes verken dag eller natt da ikke hans vakre øyne synes å være badet i tårer." Om Jesu bønneliv heter det: "Han har i sitt kjøds dager, med sterkt strik og tårer, båret fram bønner til ham som kunne frelse ham fra døden. Og han ble bønnhørt for sin gudsfrykt." (Hebr 5,7) Det finnes noe som kalles tårenes bønn. Det er Den Hellige Ånd, som bor i deg, som ber. Paulus taler om denne dype bønnens erfaring i Rom 8,26: "Men her kommer også Ånden oss til hjelp i vår svakhet. For vi vet ikke hva vi skal be om slik vi burde det. Men Ånden selv går i forbønn for oss med sukk som ikke kan rommes i ord." Dette er tårenes bønn. Du kjenner det av og til kommer over deg, tårene som begynner å renne. Kanskje tenker du: Nå er jeg deprimert, eller du tenker at dette, er bare et vemod, "mandag morrå blues", men det er da du går glipp av det Herren vil gjøre gjennom deg! La bare tårene renne. Lytt til Den Hellige Ånd. Kanskje det ikke er ord du hører, bare en smerte, en sterk sorg som overmanner deg. Husk du er et tempel for Den Hellige Ånd. La Han be gjennom deg! Bli en kanal som Han kan bruke. Hør hva Guds ord har å si inn i denne situasjonen:

"Mitt indre, mitt indre! Jeg skjelver av angst! Å, mitt hjertes vegger! Mitt hjerte bruser i meg, jeg kan ikke tie! For basunlyd, krigsskrik har du hørt min sjel!" (Jer 4,19). Hva er det som kan utløse en sin nød i vår ånd? Kan det være dette syn som Gudsmannen så? "Rop av hjertet til Herren! Du Sions datteers mur! La tårene renne som bekker dag og natt, unn deg ingen hvile, la ikke ditt hjerte ha ro! Stå opp, rop høyt om natten, når nattevaktene begynner! Utøs ditt hjerte som vann for Herrens åsyn! Løft dine hender til ham for dine barns liv, de som faller om av sult på alle gatehjørner!" (Klag 2,18-19) Har Herren kalt deg inn i forbønnens tjeneste, så vil du bli grepet av nøden rundt deg. Herren vil ved sin Ånd gi deg Kristi medlidenhet. Da Herren selv så ut over Jerusalem, gråt Han. Slik vil du gripes, slik vil tårene renne hos deg, når Herren åpner dine øyne og du får se verden slik Frelseren selv ser den, fra Hans plass ved Faderens høyre hånd. Han lever der for å gå i forbønn for oss, med tårer.

(Noen av de bildene som brukes på bloggen her, blant annet dette er tegnet av en 11 år gammel jente! Hun har en profetisk gave til å tegne og male)

Ingen kommentarer: