lørdag, august 25, 2007

Herrnhut, før og nå, del 2



I gårsdagens bloggartikkel skrev jeg litt om bakgrunnen for Herrnhut. I dag skal vi se nærmere på den bønnevaken som ble opprettet her, og som varte i 100 år med kontinuerlig bønn! Som jeg skrev i går ble arbeidet her i Herrnhut startet opp i 1722. Så langt jeg kan se bygget de sitt fellesskap på tre ting:

1. De hadde en enhet bygget på relasjoner, fellesskapet var av åndelig karakter og de levde oppofrende liv.

2. Kraften i deres utholdende bønn forårsaket en guddommelig lidenskap og tjenesteiver for misjon rettet mot de fortapte. Mange av dem solgte seg til og med som slaver til steder som Surinam i Sør-Amerika bare fordi de ønsket å bringe evangeliets lys inn i disse stengte samfunnene. Moravianerne, som folkene i Herrnhut ble kalt, var de første misjonærene blant slavene i St. Thomas på Jomfruøyene. De sendte misjonærer til Lappland og Grønland og til mange steder i Afrika.

3. De levde etter et motto som lød: "Ingen arbeider hvis det ikke er noen som ber." Det var dette mottoet som dannet grunnlaget for et felles bønneinitiativ, 24 timer i døgnet, syv dager i uka i over 100 år.

Moravianernes over 100 år lange bønnevake og verdensvide misjon markerer en av de reneste bevegelsene som Den Hellige Ånd har initiert i kirkehistorien. Og den forandret radikalt hvordan den kristne tro ble uttrykt på i sin samtid. Det er mange som mener at nesten hvert eneste misjonsinitiativ som ble tatt på 1800-1900 tallet - uansett kirkebakgrunn - kan spores tilbake til misjons- og bønneiveren hos moravianerne.

Det er snakk om en trofasthet mot Guds kall uansett prøvelser og vanskeligheter. For det opplevde de også. Også seg i mellom. Gleden og freden som disse menneskene bar med seg ble lagt merke til. Grev von Zizendorf som gav dem landområdet de fikk bygge ut, kalte dem for "Guds trubadurer". Det som kjennetegnet dem var at de stadig så på korset og frydet seg fordi de der fant at all deres synd var sonet. Zinzendorf sa ved en anledning: "Vi er Frelserens lykkelige folk". Moravianerne er av andre også kalt "Påskefolket", og kanskje er det slik at ingen andre deler av Kristi kropp har til de grader uttrykt sin tilbedelse av det oppstandne Guds Lam, som nettopp moravianerne.

Og som jeg har nevnt i andre bloggartikler: I dag skjer det noe nytt i Herrnhut. Gamle bygninger renoveres og settes i stand, til bedehus, overnattingssted, forsamlingssal. Mer om det i neste artikkel. Dagens bilde er hentet fra et møte i Christliches Zentrum, en evangelisk menighet i Herrnhut.

(fortsettes)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alternativ tekning
Foreløpig ser jeg en alternativ tenkning som fyller meg håp. Jeg er blitt rystet til det innerste i min sjel i dag om mennesker som har fortalt som sin tid i Ny Generasjon o.l. - en militant "born-again-kristendom" som er min mening kan være et hån mot virkelig liv. Det 3. september kom filmen "Jesus Camp" på NRK2 - tror jeg. Jeg håper den filmen blir en vekker for levende Jesu etterfølgelse - men er redd for at den kan skape vantro og mismot? At den kan være et hån mot sann Jesu etterfølgelse. Vi snakkes nok mer senere?

Anonym sa...

Lende, du skrev:

Jeg er blitt rystet til det innerste i min sjel

Siden dette må være noe som har gitt inntrykk, kan du ikke bare med noen få ord beskrive hva det dreier seg om?

Anonym sa...

Du kan jo se programmet når det kommer på NRK2 3. september.
Jeg har stor respekt for folk i Ny Generasjon - og det er derfor vanskelig i ord å beskrive hva jeg mener. Vi må snakkes ansikt til ansikt - det handler om fine nyanser. Mange unge mennesker ønsker alt veldig godt - og jeg støtter dem i det. Men vi må ikke bli en del av denne verden - og vi skal ikke kristeliggjøre verden. Men vi skal være disipler som lever et et alternativt liv og således være et salt. Jeg har skrevet om dette litt mer inngående på www.lende.no/naade.
Derfor har jeg sans for og lengsel etter slik kommuniteter og bønnehus eller hva jeg skal kalle det - som Bjørn Olav snakker om.
Jeg har skrevet litt mer om dette på andre av dagens blogger. Dette var et lite svar - og sikkert et dårlig svar. Men jeg rystes av ungdommer som kler seg ut som soldater - for å være Kristi soldater - for å forsvare det kristne Amerika - eller Norge for den saks skyld. La oss være et alternativt folk - et annerledes folk. Denne verden er ikke vårt hjemland. Snakkes

Anonym sa...

Lende

Jeg har ikke TV :)

Det var derfor jeg lurte.

Takk for info. Jeg tror jeg fårstår hva du tenker på.