mandag, august 13, 2007

Rikdommens forførelse


Jeg holder på å gå igjennom avisene som utkom den tiden vi var i England, og har kommet til Magazinets utgave for tirsdag 31. juli. I en stor oppslått artikkel kan de fortelle om inntektene til noen av de mest kjente "kristen-kjendisene" i USA. Opplysningene som fremkommer er forsåvidt ikke oppsiktsvekkende, men de er likevel av en slik karakter at jeg kjenner på en vemmelse når jeg leser dette. Hør bare: Pastor Creflo A. Dollar (bildet) i menigheten World Changer Church International i Georgia, kjører en svart Rolls-Royce, og har sitt eget private jetfly til en verdi av rundt 30 millioner norske kroner. Benny Hinn, den kjente helbredelsesevangelisten har et hus til en verdi av rundt 20 millioner kroner og kjører rundt i en Mercedes Benz G500 til rundt en halv million kroner. I 1977 fortalte han CNN at han tjente mellom tre til syv millioner kroner årlig! T.D Jakes, biskop for den store megakirken The Potters House, eier to store hus. Den eneste som kommer godt ut av den amerikanske undersøkelsen, som er gjengitt i Magazinet, er pastor Rick Warren, kjent for sine bøker om målrettet menighet og målrettet liv. Han gir bort 90 prosent av inntektene sine, og lever på 10. Pastor Joel Osteen får ikke lønn fra menigheten, men lever på royalites fra salget av sine bøker, men det er tydelig at han har til salt i maten. Når jeg leser dette, så tenker jeg: Så langt vekk dette er fra originalen. De 12 enkle mennene som gav opp alt og fulgte Jesus. Som lød Mesterens ord om ikke å ta noe med seg, men overlate sine timelige bekymringer til Ham, slik at Han skulle sørge for dem. Hvor annerledes dette er fra det livet som millioner av kristne lever i Kina, India, Afrika. Det er godt at Magazinet setter søkelys på dette, og får oss til å tenke på hva dette egentlig representerer. For meg handler dette om Mammon, om rikdommens bedrag. Jeg er glad for at jeg sa opp God Chanell for lenge siden, og har sluttet å følge med på "kristen-TV". Flere av disse har sine sendinger her og driver med sine pengeinnsamlinger. Tenk om disse pengene kunne ha vært brukt på å hjelpe misjonærer, og til å gi fattige mennesker et mer verdig liv. Og jeg husker jeg tenkte, da jeg så på disse for det meste amerikanske TV programmene, hvor sjeldent jeg hørte de forkynne om korset. Det var for det meste om suksess og personlig utvikling.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det denne artiklen handler om har David Wilkerson, og for så vidt også hans sønn, talt veldig mye om.

En ting er å tjene penger, noe helt annet er det og i evangeliets navn sko seg personlig på folk som oppfordres til å gi mye mer enn de har råd til. For dette er visst ofte tilfelle. De lokkes med at de skal få mangedobbelt tilbake.

I det siste møteopptaket jeg så av Benny Hinn talte han om Adam og Eva. Det begynte utrolig bra, men endte med at Eva ble helt frikjent og Adam måtte bære ansvaret for syndefallet alene. Jeg tror konklusjonen skulle være at kvinnen snart vil overta styringen. Det dreide seg sansynligvis om en "endetidshemmlighet".

Det siste klippet jeg så av Hinn var en reklamesnutt hvor han innstendig oppfordret seerne til å sende inn penger. Hans "ministry" var i økonomisk nød og måtte ha inne ganske mange millioner før året 06 var omme.

Noen ganger sender jeg uten videre avgårde tusenvis av kroner. Andre ganger kan jeg føle meg svært gjerrig. Det er liksom noe inne i meg som motiverer meg. Jeg kan gi til samme formål i årevis, og plutselig kan det være stopp. Og så dukker det opp noe nytt. En gang tenkte jeg til og med å sende flere måndslønner til ett eller annet, men fikk en sterk følelse av at femten tusen var nok. Men blir jeg overbevist om at det er Guds vilje kan jeg faktisk når som helst sende av gårde hundretusner av kroner.

Mange ønsker seg full kontroll over folks givertjeneste, men for meg selv har jeg aldri følt at dette er riktig. Jeg tror det er bedre at Gud kontrollerer den. For mange år siden hørte jeg om en virksomhet som slet økonomisk. De gjorde en besluttning og halverte utgiftene sine. Og uten at de forstod hvorfor gikk gaveinntektene øyeblikkelig ned til det halve. Like før denne virksomheten forsvant fikk de en profeti om at de hadde latt "kvinnen jesabel" holde på! De offentliggjorde det selv!

Kanskje økonomien ofte kan være et signal fra Gud selv?

Jeg tror det er mange som meg, og at Gud når som helst kan kanalisere ganske store pengebeløp dit han vil.

Men penger kan ikke frelse noen. Man kan finnansiere enorme prosjekter uten at det setter varige spor etter seg i det hele tatt. Man kan få 1 mill mennesker til å si at de er frelst, men uten at det får noen betydning. Det er andre faktorer som er langt viktigere enn penger, men disse er nok ikke så synlige eller lette å forstå. Eller så populære å snakke om.


(noen ganger føles det godt å være anonym :)

Anonym sa...

Har noen svitsja inom Visjon Norge i det siste...?

Mvh.
Lars