tirsdag, august 22, 2017

Den "glemte" forfølgelsen i Sentral-Asia

Den pågående forfølgelsen av kristne i Sentral-Asia er lite påaktet i Vesten. Det er andre land som får oppmerksomhet, som situasjonen i Iran, Irak, Syria, Nord Korea og Kina. Men vi må ikke glemme våre trossøsken i de landene som utgjør Sentral-Asia. Mange av dem er baptister.

Det som skjer i Kaukasus-regionen er lite fremme i vestlige medier. Heller ikke kristne medier er opptatt av det som skjer her i noen særlig grad.

Vi snakker om de såkalte "stan" landene: Kasakhstan, Usbekistan, Aserbajdsjan, Kirgisistan, Turkmenistan og Tadsjikistan. Men selv om vi ignorerer det som skjer, forsvinner ikke forfølgelsen av de kristne for det!

La oss ta Aserbajdsjan som eksempel. I landsbyen Aliabad finnes det en liten evangelisk menighet hvor Hamid er pastor. Menigheten har vært her i 25 år, men den har ennå ikke fått myndighetenes godkjennelse. Dette er derfor en såkalt uregistrert menighet. Aliabad ligger i den nordøstlige delen av landet, og den lille menigheten er stadig utsatt for trakassering fra myndighetenes side. Som for eksempel i 2016.

26. november i fjor, mens menigheten var samlet for å feire gudstjeneste, stormet politiet møtelokalet. 30 personer var tilstede, både voksne og barn. Politiet beordret å stanse den pågående gudstjenesten, erklærte møtet for illegalt, og foretok registrering av samtlige som var til stede.

Deretter beslagla de all kristen litteratur de kunne finne, og 26 av de 30 ble tatt med til politistasjonen for avhør. For noens vedkommende pågikk avhørene i flere timer. Pastor Hamid, som opprinnelig kommer fra Georgia, behersker ikke asjerbadsjani veldig godt, men han ble nektet tolk. Menigheten har ikke fått tilbake noe av den beslaglagte litteraturen.

De siste årene har mange evangeliske kristne, og særlig baptister, blitt arrestert, bøtelagt, mistet jobbene sine, ene og alene fordi de er kristne. La oss huske dem i våre bønner.

Ingen kommentarer: