fredag, april 24, 2020

En Kristi tjener

Underlig hvordan dødsfallet til en du aldri har møtt likevel kan berøre deg. I dette tilfellet mest fordi denne for meg ukjente mannen utstråler noe av Kristi vesen: Hans kjærlighet. For mange ungdommer var han åndelig veileder de kunne samtale med, som forsto dem.

Jean-Philippe (bildet) var en av brødrene i kommuniteten i Taize i Frankrike. Han ble født i Lausanne i Sveits og døde 69 år gammel 10. november i fjor. Etter litteraturvitenskapelige studier tråde han inn i kommuniteten i Taize i 1969. En tid nå hadde han fått pleie på grunn av et problem med hjertet, og det var da også en hjertestans som førte til hans død på hans rom. Begravelsen fant sted fra Forsoningskirken i Taize den 15.november.

Tidlig oppdaget bror Roger, grunnleggeren av kommuniteten i Taize, hvilken begavelse bror Jean-Philippe var, g ga ham mange viktige arbeidsoppgaver, særskilt slike som hadde med praktiske arbeidsoppgaver i kommuniteten og arbeidet med å redigere bøker og blader utgitt av kommunitetens eget forlag: Les Presses de Taize.

På slutten av 1980-tallet og begynnelsen på 1990-tallet ba bror Roger ham om å besøke de brødrene som tilhørte kommuniteten i USA. Han bodde da flere måneder sammen med dem i en fattig bydel av New York som kalles 'Hell's Kitchen' og et afroamerikansk område i Milwaukee. Bror Jean-Philippe reiste sammen med de andre brødrene til Midt-Vesten og Texas for å hjelpe unge voksne med å forberede seg for det nordamerikanske møtet som Taize organiserte i Dayton i Ohio i 1992.

Da han kom tilbake til Taize fortsatte han med ulike administrative oppgaver, blant annet arbeidet med visumsøknader for ungdom som kom fra land langt borte fra for å være med på de store internasjonale møtene i Taize.

Når krigen brøt ut i det tidligere Jugoslavia dro bror Jean-Philippe til Kkroatia der det fantes mange flyktninger. Han forberedte flere besøk for grupper fra Bosnia, barn som trengte å komme bort fra krigen. Han hjalp også en famil ie fra Sarajevo til å bosette seg i Taize. De bor der fremdeles.

Bror Jean-Philippe var høyt utdanne, vennlig og ydmyk. Han var en lidenskapelig leser av bøker, og anbefalte ofte de han møtte enkelte bøker de kunne lese for å få hjelp til sitt åndelige liv.

Dette er den ytre rammen rundt livet til denne vår bror i Kristus. Et enkelt stillferdig liv levd i Kristi etterfølgelse, som påvirkerlivene til andre mennesker, slik at de også følger Kristus. Slik ber jeg om at mitt liv også må være.

Ingen kommentarer: