torsdag, desember 14, 2006

Jesus vår bror




"Jeg tror ikke det er noen del av evangeliene som har skapt et djupere inntrykk på meg eller forandret mitt liv mer enn dette: Det dere gjorde mot en av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg (Matt 25,40), sa broder Charles av Jesus ved en anledning. Og han satte disse ordene ut i handling. Inspirert av Charles de Foucauld forsøker Jesu små brødre og Jesu små søstre å leve et kontemplativt liv midt i den pulserende hverdagen. Prioren for Jesu små brødre, broder Mark, som vi ser avbildet her, gjør det alle andre i denne ordnen gjør: De tar seg vanlige jobber, og lever ut sin tro der. Broder Mark har skrevet om Jesus som vår bror, og det han skriver vil jeg gjerne få dele med bloggens lesere. Skribenten har vært nokså fri i sin bruk av Skriften. Jeg har derfor valgt å oversette slik broder Mark selv har skrevet det.:

Jeg tror på Jesus, vår bror. Jeg hørte Ham si dette i synagogen i Nasaret: 'Herrens Ånd er over meg, for han har salvet meg til å forkynne godt budskap for fattige. Han har sendt meg for å rope ut at fanger skal få frihet og blinde skal få synet igjen, for å sette undertrykte fri og rope ut et nådens år fra Herren... I dag er dette skriftordet blitt oppfylt mens dere hørte på.' Hans språk er kraftfullt: hvordan kan han hevde at kongedømmet som skal komme er blitt oppfylt i ham selv. Er han ikke en av oss, fra Nasaret, sønn av Josef og Maria?

Jeg tror på Jesus, vår bror. Jeg har fulgt ham i et forsøk på å forstå hva dette kongedømmet innebærer. Han berører spedalske, han ønsker syndere velkommen, han integrerer de som har vært besatt av onde onder; en kvinne med et dårlig rykte på seg omfavner hans føtter, og han gir til og med en fremmed kvinne det hun ønsker og snakker vel om hennes tro. Han imøtekommer den romerske høvedsmannens begjæringer, han som er del av okkupasjonsmakten, og han dro hjem til Sakkeus, han som utnytter folk. Der hvor folk blir støtt ut, der hvor de er foraktede befinner seg - der er han å finne. Han forklarer dette med å si: 'Det er ikke de friske som trenger lege, med de syke,' og det er slik at Min Far ikke vil at en eneste en av disse minste, mine brødre, skal gå fortapt.

Jeg tror på Jesus, vår bror. Jeg overrasket ham da han bad om natten, og jeg har overhørt ham si til sin Far: Kongedømmet er Kongedømmet til min Far. 'Har jeg vært sammen med dere så lenge, og dere kjenner meg ikke? Den som tar i mot meg, tar i mot Han som har sendt meg. Den som gjør min Fars vilje er min mor, bror, søster. Så dere kan si: Fadervår, du som er i himmelen.'

Jeg tror på Jesus, vår bror. Da han ble plassert på samme nivå som onde mennesker, og da han definitivt var ekskludert av dødens smerte, var jeg der, beskuende fra avstand. Hvem var det som trodde på kongedømmet den dagen? Han ble strøket fra listen over de levende. 'Ikke min vilje, men din. Far, tilgi dem, for de vet ikke hva de har gjort. Hvorfor har du forlatt meg?' Men en annen utstøtt person som fremdeles trodde på dette riket, gav de eneste trøstefulle ordene: 'Jesus, husk på meg, når du kommer i ditt rike.'

Jeg tror på Jesus, vår bror. Han førte meg fra skammen og frykten og tilbake til livet, da han sendte Maria Magdalena: 'Gå til mine brødre og si til dem. Jeg farer opp til min Far og deres Far, min Gud og deres Gud. Mine brødre.'

Han åndet sin Ånd på oss; og da begynte jeg å forstå hva de Eldste hadde sagt: 'Mange ganger og på mange måter har Gud i tidligere tider talt til oss gjennom profetene. men nå, i disse siste dager, har han talt til oss gjennom Sønnen. Ingen har noensinne sett Gud, men Sønnen som er ved Faderens hjerte, har åpenbart Ham, og åpenbart sin plan for oss, Han har forutbestemt oss til å bli et uttrykk for Hans sønn, slik at Han blir den eldste av mange brødre. Ordet var med Gud og Ordet ble selv en bror.

Jeg tror på Jesus, vår bror. Og jeg tror han kaller meg til å bli en bror også.

I morgen vil du sansynligvis stifte bekjentskap med Lille søster Magdeleine, som i 1939 grunnla ordensfellesskapet Jesu små søstre, inspirert av broder Charles av Jesus.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav!
Sitter her og leser bloggenn din for første gang. Takk for alt det fine du skriver. Dette ga mersmak. Gleder meg til å følge med på bloggen din fremover.
Hilsen Torleif