onsdag, januar 23, 2013

Mennoniter vurderer å slå seg ned i Tartarstan i Russland

I en rekke artikler har jeg skrevet om hvordan anabaptistiske grupper måtte flykte på grunn av grusom forfølgelse til Russland, hvor Katharina den store sørget for å skaffe dem land. Så kom kommunistene, og anabaptistene måtte flykte til blant annet Canada, USA og Sør-Amerika.

Nå skjer det noe veldig spennende!

En gruppe på 11 mennoniter fra Mexico har nylig vært på en reise i Tartarstan (bildet) i Russland, for å se på mulighetene til å slå seg ned der hvor elven Volga flyter sørøst for Moskva.

Leter etter land
Igjen er det behovet for dyrkningsjord som driver anabaptistene til å søke nye steder for å kunne leve:
- Vi trenger jord for kommende generasjoner, sier Enrique Voth Penner, en bonde fra den mexikanske staten Chihuahua, og far til elleve barn, som var med på reisen. Han føyer til: - Så har vi store utfordringer med hensyn til vann. Vi får ikke tak i det vannet vi trenger. Myndighetene gir oss ikke tillatelse til det.

Brønner som en gang var 30 til 60 meter djupe er tomme, og man må grave seg helt ned til 600 meter. Dette gjelder de nordlige delene av Mexico hvor Penner og hans likesinnede bor. Det har også oppstått sterke spenninger i lokalbefolkningen om hvem som skal ha tilgang til vann, og da handler det mye om hvem som har innflytelse over politikerne. Tidligere har slike konflikter ført til forfølgelse av kristne, og i disse tilfellene har det vært lokale krefter sammen med representanter for Den romersk-katolske kirke som har stått bak.

Mennonitene i Mexico har fått myndighetenes tillatelse til å drive sine egne skoler, og de har vært fritatt militærtjeneste.

100 bønder
Peter Friesen, medlem av gruppen som dro til Tartarstan, forteller at så mange som 100 bønder ser seg om etter nytt land. Men de er ennå usikre om hvor de skal reise, for de har ennå ikke vært i stand til å finne et landområde som er stort nok til å huse dem alle.
- Du vet vi mennoniter liker alltid å vokse, sier Friesen, som selv er far til 13 barn og bestefar til 25. Han legger til: - Vi kan ikke bli her, all jorda er opptatt.

Kritiske røster
Men det finnes også de som er svært kritiske til at mennonitene skal flytte tilbake til Russland. Avisen 'Die Mennonitische Post' stilte følgende spørsmål i en lederartikkel: 'Har Russland allerede blitt tilgitt sin fortid?' Redaktør Kennert Giesbrecht problematiserer høyst berettiget Russlands behandling av kristne under kommunisttiden, og med den økende graden av forfølgelse av kristne fra frikirkelige sammenhenger - og spesielt baptister - er det noe man ikke kan se bort fra. Vi skal ikke lenger tilbake enn et århundre før mennoniter ble forfulgt i Russland. Dessuten trekker Giesbrecht frem Russlands store problem med alkoholmisbruk, og korrupsjon.

Mange av de potensielle immigrantene har besteforeldre eller oldeforeldre som flyktet fra Russland på grunn av Bolsjevik-revolusjonen.

Det ingen nevner som et ankepunkt mot flyttingen til Tartarstan er muslimenes sterke stilling i denne russiske republikken. I 1990 fantes det 100 moskeer i Tartarstan, nå er tallet økt til over 1000. Det store flertallet i Tartarstan er sunni-muslimer.

Men Peter Friesen er overbevist om at Tartarstan er et mulig sted å slå seg ned:
- Dette er et jordbruksland, med store elver og fruktbar mark som bare venter på plogen!

Ingen kommentarer: